Усилията на група ръководители и инвеститори на OpenAI да възстановят

...
Усилията на група ръководители и инвеститори на OpenAI да възстановят
Коментари Харесай

Цирк за десетки милиарди, инвеститори искат да върнат Сам Алтман начело на ChatGPT, но той поставя като условие да се уволни борда

Усилията на група ръководители и вложители на OpenAI да възстановят Сам Алтман на ролята му на основен изпълнителен шеф стигнаха до задънена улица по отношение на състава и ролята на борда, съгласно хора, осведомени с договарянията. Решението може да пристигна бързо, макар че договарянията са течни и не престават.

Алтман, който беше уволнен в петък, е подготвен да се завърне, само че желае да види промени в ръководството, в това число отстраняването на съществуващи членове на борда, споделиха лица пред Bloomberg, поискали анонимност, защото договарянията са частни. Той също по този начин желае изказване, което го освобождава от непозволени дейности, споделят те. След като се сблъска с голямо отвращение от отстраняването му, бордът в началото се съгласи да се отдръпна, само че досега отхвърли да го направи публично. Директорите са се опитвали да сортират претенденти за нови шефове.

Ключови водачи в OpenAI също упорстват бордът да подаде оставка и да върне Алтман, сподели един от източниците на Bloomberg. Списъкът включва краткотрайния изпълнителен шеф Мира Мурати, основния стратегически шеф Джейсън Куон и основния действен шеф Брад Лайткап, споделя източника.
 Сам Алтман напуща поста основен изпълнителен шеф на OpenAI, тъй като
Създателят на ChatGPT бе изпъден от борда на шефовете

Президентът Грег Брокман също се отдръпва от управлението на компанията

Кампанията за възобновяване на Алтман стартира скоро след уволнението му в петък, когато членовете на борда, водени от основния академик на OpenAI Иля Суцкевер, уволниха Алтман и го лишиха от директорската му роля, като споделиха, че " той не е бил непрекъснато прям в връзката си с борда ". Часове по-късно президентът Грег Брокман, който също беше изпъден от борда, подаде оставка в символ на митинг против събитията от деня.

Един дълготраен проблем, който разделяше компанията, беше стремежът на Алтман да трансформира OpenAI, която стартира като организация с нестопанска цел, в сполучлив бизнес - и какъв брой бързо той искаше компанията да пусне артикули на пазара и да завоюва клиенти. Това се натъкна на терзанията на членовете на борда по отношение на сигурността на инструментите за изкуствен интелект, способни да генерират текст, изображения и даже компютърен код с минимални познания.

До петък бордът на компанията се състоеше от: Алтман, Брокман и Суцкевер, както и основния изпълнителен шеф на Quora Inc. Адам Д`Анжело, софтуерния бизнесмен Таша МакКоули и Хелън Тонер, шеф по тактиката в Georgetown`s Center for Security and Emerging Technology.
 Сам Алтман от OpenAI: Човекът, от който Гугъл най-вече се опасява
Кой е индивидът, от който Гугъл най-вече се опасява

От термоядрения синтез и изкуствения разсъдък до подготовката за Апокалипсиса - Сам Алтман е едно от най-интересните лица в света на технологиите

В неделя по обяд започнаха да се появяват подмятания, че може би договарянията наближават. Алтман и Брокман се появиха в централата на OpenAI в Сан Франциско, показа човек, осведомен с проблема. В обществената мрежа X (бивш Twitter) Алтман по-късно разгласява изображение на себе си в офиса на OpenAI, със значка за посетител, с надпис, който гласи " за първи и финален път, когато нося такова ".

Определен е краен период до 17:00 ч. време в Сан Франциско за борда да се съобрази с настояванията на Алтман и неговите поддръжници. За да го върне като основен изпълнителен шеф, може да се наложи бордът да излезе с изказване, което го освобождава от непозволени дейности, съгласно човек, непосредствен до договарянията. Отстъпването обаче може да направи членовете на борда уязвими от правна позиция, добави този източник.

В допълнение към въздействието на Алтман е, че той има лоялността на няколко чиновници, настояват хора, близки до него и компанията. Главните измежду тях са водещи откриватели, считани за опора на интелектуалната благосъстоятелност на OpenAI и допринасящи за огромните езикови модели в основата на неговия реформаторски чатбот ChatGPT, споделя един от източниците на Bloomberg.

Главният изпълнителен шеф на Microsoft Corp. Сатя Надела играе централна роля в договарянията измежду ръководителите, вложителите и борда, споделят източниците. Microsoft е най-големият вложител на OpenAI с вложени 13 милиарда $.

Брет Тейлър, някогашният съизпълнителен шеф на Salesforce Inc., ще бъде част от новия ръб, съгласно няколко души. Друго допустимо допълнение е изпълнителен шеф от основаната в Редмънд, Вашингтон Microsoft, само че не е ясно дали софтуерният колос може или ще заеме място в борда заради регулаторни терзания.

Независимо дали ще успее да се върне към OpenAI, Алтман работи интензивно и по други бизнеси, в това число набиране на средства за пускане на произвеждане на чипове и хардуерно устройство, фокусирано върху AI.

В известие до личния състав в събота Lightcap споделя, че решението за уволняване на основния изпълнителен шеф " не е взето в отговор на корист " или финансови или безвредни практики на компанията.

Изгонването на Алтман " изненада всички ни ", написа Lightcap, добавяйки, че " организирахме многократни диалози с борда, с цел да се опитаме да разберем по-добре аргументите и процеса зад тяхното решение ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР