Усетили полъх, напомнящ за студената война, сред засилващи се националистически

...
Усетили полъх, напомнящ за студената война, сред засилващи се националистически
Коментари Харесай

Мрачна атмосфера обгръща 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена

Усетили лъх, напомнящ за студената война, измежду засилващи се националистически настройки, Германия и Европа означават тази седмица 30-ата годишнина от рухването на Берлинската стена в тежка атмосфера, надалеч от очакванията, които бе породило сриването на Желязната завеса.

В унисон с повелята на времето Германия е подготвила минимална политическа стратегия за честванията, чиято кулминационна точка се чака в събота.

Преди 10 години - за двайсетгодишнината от рухването на Стената на 9 ноември 1989 година, водачи от цялата планета, в това число от четирите съюзнически сили във Втората международна война, дойдоха тук, с цел да повалят една стена-макет пред Бранденбургската врата в Берлин.

Целта бе да се покаже, че времената на зидовете и оградите дефинитивно са минали в историята.

В събота няма да има огромни жестове - времената постановат съвестност. Още повече че политическият климат в Германия е поляризиран повече отвсякога поради изборните триумфи на антимигрантската последна десница, по-специално в някогашната комунистическа Източна Германия. Те са образно удостоверение за политическата бездна, разделяща и след 30 години двете елементи на страната.

Едноседмична поредност изложения и концерти стартира от понеделник в Берлин, с цел да се означи събитието на самото място - сцена на революцията от 1989 година, която опустоши режима.

Централна Европа
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР