Усещането за корупция остава на високи нива в България, сочат

...
Усещането за корупция остава на високи нива в България, сочат
Коментари Харесай

Застой по цял свят в борбата с корупцията. България остава под средните за ЕС резултати

Усещането за корупция остава на високи равнища в България, сочат резултати от показаното през днешния ден обичайно годишно проучване на асоциация " Индекс за усещане на корупцията " за 2021 година на " Трансперънси интернешънъл " ( " Прозрачност без граници " ). На световно равнище, изследването, което измерва чувството за корупция в обществените институции в 180 страни и територии, записва, че " от ден на ден права и механизми за надзор и баланс се подкопават освен в страни със систематична корупция и слаби институции, само че и измежду одобрените демокрации ". *

При канара за класиране на страните от 0 (силно корумпирана) до 100 (много чиста), България е с показател 42 при междинен показател за Европейски Съюз - 64 пункта.

И тази година най-некорумпирани страни освен в Европейски Съюз, само че и в света са Дания (88), Финландия (88), Швеция (85), Нидерландия(82). В дъното е България, а тази година Румъния се " откъсва " от страната ни и бележи по-добър резултат с два пункта. Преди нас са Гърция (49), Хърватска (47) и Румъния, за която създателите на проучването означават, че в новия показател се " откъсва " от страната ни и бележи по-добър резултат с два пункта до 45 п.

Страната ни се приближава повече до страни в дъното на международната ранглиста като Афганистан и Северна Корея с индикатори 16 от 100, в сравнение с до първенците в нея - Дания, Финландия и Нова Зеландия (88 от 100), означават от българския клон на " Прозрачност без граници ". 

" Чисто математически сме по-близо до дъното на класацията. Делят ни 16 точки от дъното на класацията, от високата част на класацията ни разделят над 40 точки ", разяснява пред БНР Калин Славов, изпълнителен шеф на " Прозрачност без граници "  преди представянето на интернационалния Индекс за усещане на корупцията за 2021 година България е включена в 24-о следващо проучване, стабилно сме под линията на 50-те точки - границата, показваща въобще някаква дарба на една страна да се оправя с корупцията, посочи още Славов.

" Трендът е извърнат надолу, като почва да сочи една от най-ниските в исторически проект стойности, които сме имали. Надявам се единствено да не стартира да се трансформира в серпантина. Точно в този момент е моментът, в който имаме късмет да се опитаме да я обърнем тази посока, с нова сила в посока битка с корупцията ", разяснява той.

Според него, отрицателната наклонност от предходната година може да бъде обяснена с това, че " дълго време изпълнителната власт беше без контрола на Народното събрание, имахме и пандемична година, в която държавните управления – освен това в световен проект, уголемяват своята интервенция в гражданските права и ограничават достъпа до информация. "  

Той обърна внимание върху " трендове за приватизирането на държавни запаси, каквито не сме си мислели, че могат да се случат ". " С тол системата и екостикерите и чистотата на въздуха да вземем за пример се основават системи, в които има надзор върху обществен запас в интерес на частен интерес ", даде образец Славов.

Глобалната картина

Повечето страни са постигнали дребен или никакъв прогрес в намаляването на равнищата на корупция през последното десетилетие, а отговорът на управляващите на пандемията от КОВИД-19 на доста места е повлиял отрицателно на отчетността, гласи един от главните заключения в тазгодишното издание на показателя.

Изследването демонстрира още, че единствено 25 страни са отбелязали напредък в битката с корупцията. Сред тях са Естония, Сейшелските острови и Армения. През последните 10 години при 90 % от страните има низходяща наклонност. Над 120 страни имат показател под 50. 

" В доста страни пандемията е употребена като опрощение за ограничение на съществени свободи и заобикаляне на значими механизми за надзор и баланс ", отбелязва " Прозрачност без граници ".

В Западна Европа, която е районът с най-хубави резултат и като цяло, пандемията е дала на страните " опрощение за блаженство в напъните за битка с корупцията, до момента в който ограниченията за отчетност и бистрота се подценяват или даже анулират ", съобщи неправителствената организация.
Според нея в някои азиатски страни КОВИД-19 " също е употребен като опрощение за угнетяване на рецензиите ". Също по този начин се показва засиленото цифрово наблюдаване в някои страни и властническите подходи в други.

Дания, Нова Зеландия и Финландия си поделят първото място с по 88 точки; първите две страни не са трансформирали позицията си, до момента в който Финландия е спечелила три точки. Норвегия, Сингапур, Швеция, Швейцария, Нидерландия, Люксембург и Германия допълват топ 10. Англия заема 11-о място със 78 точки.

Съединените щати, които през последните години означиха спад, с цел да доближат 67 точки през 2020 година, този път резервират резултата си. Въпреки това страната се смъкнала с няколко места и към този момент е 27-а като за първи път изпадат от топ 25, " изправени пред непрекъснати офанзиви против свободните и почтени избори и непрозрачната система за финансиране на акциите ", прецизират от " Прозрачност без граници ".

Канада също бележи оттегляне с три точки до 74 и с две места до 13-то, а обяснението е, че " се сблъсква с нараснали опасности от подкупи и корупция в бизнеса ". Публикуването на " Досиетата Пандора " е посочило, че Канада е " център на противозаконни финансови потоци, които подхранват транснационалната корупция в района и по света ", показват от " Прозрачност без граници ".

В дъното на класацията е Южен Судан е на дъното с 11 точки. Сомалия, с която делеше последното място през 2020 година, този път се е изравнила със Сирия на предпоследното място с 13 точки. Следва Венецуела с 14 точки, а по-късно са Йемен, Северна Корея и Афганистан с еднакъв брой точки - по 16.

От " Прозрачност без граници " установяват и сигнализират: контролът върху корупцията е в застой или се е влошил в 86 на 100 от изследваните от организацията страни през последните 10 години. За това време 23 страни, в това число Съединени американски щати, Канада, Унгария и Полша, са записали забележителен спад.

*Индексът се изготвя от 1995 година и мери равнището на корупция в обществените институции в 180 страни и територии. Той е сложен знак, основан на 13 разнообразни самостоятелни проучвания, извършени от 12 самостоятелни интернационалните институции и проучвателен организации измежду които Световнвата банка, Световния стопански конгрес, частни компании, оценяващи риска, и консултантски компании. Основава се на аналитични отчети, оценки и усещания на бизнеса, университетските среди и анализатори. Приетата формулировка за корупция, която е интернационално одобрена, е корист с публично състояние за персонално облагодетелстване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР