Уседналостта и близостта на дома до училището ще е водещ

...
Уседналостта и близостта на дома до училището ще е водещ
Коментари Харесай

Важно! Въвеждат нови промени за прием в първи клас

Уседналостта и близостта на дома до учебното заведение ще е водещ аршин за банкет в първи клас, като за него няма да се дават точки, а претендентите ще се разпределят в четири групи. Това заяви шефката на дирекция „ Образование “ в Столична община (СО) Мария Минчева. Проектът на система за банкет в първи клас към този момент е създаден и следва да бъде разискван и признат от Столичния общински съвет. Минчева изясни, че Следствен отдел към окръжна прокуратура напълно се е съобразила със спуснатите правила за банкет от Министерството на образованието и науката (МОН) в Наредба 10, оповестява " Монитор ".

При съблюдаване на водещото условие кандидат-първолаците ще се разпределят в четири групи.

В първата ще са децата, чийто непрекъснат или сегашен адрес в прилежащия регион на учебното заведение не е променян в последните над три години. Тези хлапета в действителност ще имат и най-голяма преднина.

Във втората група ще са претендентите, при които уседналостта е от една до три години. В третата пък ще бъдат хлапетата, които в последната година живеят наоколо до мечтаното школо. В четвъртата последна група пък ще са децата, които живеят отвън прилежащия регион на учебното заведение. Най-напред ще се одобряват децата от първата група и при съществуване на свободни места последователно ще се минава към идващите.

Предвидени са и четири спомагателни критерии, които също попадат в Наредба 10, изясни още Минчева. До тях обаче ще се прибягва единствено при положение, че броят на претендентите в избрана група надвишава план-приема.

За спомагателните критерии обаче са планувани точки. Братче или сестриче в същото школо, в което кандидатства детето, носи най-вече преднина – 16 т. Вторият аршин дава седем точки за децата, които са без двама родители.

Третият пък носи преднина за децата с трайни увреждания над 50% - с пет точки.

От последния четвърти спомагателен аршин ще могат да се възползват хлапетата, които са приключили подготвителна предучилищна група в определеното школо, в което аплайват. За тях са планувани три точки.

Така на процедура близостта на работата на родителя до учебното заведение на детето не попада въобще в критериите, което значи, че майките и татковците, които работят до късно, ще бъдат затруднени при прибирането на детето си от учебно заведение.

Образователният министър Красимир Вълчев изясни, че в Наредба 10 критерият не бил включен, тъй като точно при него били открити най-вече злоупотреби. Той обаче добави, че в случай че реши, Столична община може да вкара близостта на местоработата до учебното заведение в групата на спомагателните критерии и нямало ограничавания от страна на МОН, само че казусът бил с контрола. За идната образователна година учебните заведения няма да имат автономията да одобряват свои критерии, както до момента.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР