uСъществуват породи кучета, които от незапомнени времена живеят с човека,

...
uСъществуват породи кучета, които от незапомнени времена живеят с човека,
Коментари Харесай

Характер и поведение на Джак-ръсел териер

uСъществуват породи кучета, които от незапомнени времена живеят с индивида, само че с цел да разберем освен това за техните корени, би трябвало да се обърнем за помощ към генетиката.

Такава е обстановката и с предците на Джак-ръсел териер – фокстериерите. Техни първи описания се срещат още в Римските летописи по време на Цезаровите походи. Колкото повече вървим към съвремието, толкоз повече документални свидетелства има, че Джак-ръсел териерът е напълно обвързван с съответен човек, запалянко на име Джак Ръсел.

Следвайки фамилната традиция, той станал духовник и оглавил неголямо абатство в Южна Британия, само че неговата същинска пристрастеност била не църквата, а ловът на малък дивеч и развъждането на кучета.

По време на една разходка той видял кучето, въплъщаващо идеалните качества на ловджия на лисици: стилен размер, хазартна персона, зоркост и дръзновение. Той закупил кучето от инцидентен човек и по този начин почнала многогодишната му селекционна работа по тази порода.

Джак-ръсел териер – това е същинският безконечен мотор. Той не е кадърен да стои дълго време на едно място и да скучае в очакване на игри. Прекрасно знае разпоредбите за държание в дома и може умишлено да ги нарушава, единствено с цел да притегли вниманието на стопанина си, който се е увлякъл по своя обичан сериал или новата си книга.

Важно е да се знае, че що се отнася до характера на Джак-ръсел териер, кучето има удивително висок разсъдък. Физическото му натоварване наложително би трябвало да бъде комбинирано с умствено, другояче всяко занимание бързо ще му доскучае. Редувайте заучаването на команди с игри и непрекъснато измисляйте нови интензивности. Като цяло представителите на тази порода се отличават с жизнеспособен и отзивчив манталитет.

Джак-ръсел териерът е подобаващ за фамилии с пораснали деца, в които те няма да се отнасят към него като с плюшено мече. Проява на експанзия без особена причина демонстрират кучета, в чието образование от ранно детство са били допускани съществени неточности.

 Бебе Джак-ръсел териер

С други животни в дома, представителят на тази порода живее мъчно, поради гена си на ловджия. Особено нежелателно е съжителството с гризачи – въпреки всичко кучетата от тази порода са умели ловци. Също по този начин могат да основат неприятности и на котките.

В връзките си с други кучета от своята или от друга порода, Джак-ръсел териерът постоянно пробва да господства, което води до неприятни конфликти с тях.

Тези кучета са подобаващи за опитни стопани, тъй като те са хитри, самостоятелни и се стремят към водачество. Ако усещате, че не се справяте с характера на новия член на фамилията, колкото се може по-рано се обърнете за препоръки и помощ към експерт кинолог.

Ранното социализиране на кученцето е доста значимо за неговото бъдеще. Необходимо е, с цел да се потисне възможна експанзия, която животното би могло да прояви по адрес на посетители на дома или инцидентни минувачи.

Що се отнася до държанието на Джак-ръсел териер, проблеми биха били неговият дебелоглав, мощен лай, вреди по домашното имущество, безпокойството му, когато е самичък, копаенето на дупки и преследването на дребни животни. Всичко това предстои на промяна при уместно внимание от страна на стопанина.

Кучето демонстрира неприятните страни на характера си в случаите, когато среща твърдоглавие или вижда това като единствен вид да притегли вниманието към себе си.

Породата прелестно се поддава на дресировка. Важно е в процеса на образование на Джак-ръсел териер да деянията самообладание, да не забравяте премията при изпълнена команда и да не му повишавате глас.

Постигането на престиж от страна на стопанина е доста значимо. За да се случи това, ще се наложи да деянията успокоение и неотстъпчивост. Кучето би трябвало да ви почита и да ви слуша, а не да се бои от вас.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР