УС на БЛС получи мандат да подпише НРД 2023-2025 след

...
УС на БЛС получи мандат да подпише НРД 2023-2025 след
Коментари Харесай

Съборът даде мандат на УС на БЛС да подпише НРД 2023-2025

УС на БЛС получи мандат да подпише НРД 2023-2025 след приемането на бюджета за 2023 година и надлежно договарянето на нови цени и размери на медицински действия. Това стана по време на 75-ия ексклузивен Събор на Лекарския съюз с 226 гласа „ за “, 31 – „ срещу “ и 8 – „ въздържали се “.

Това икономисва нуждата след приемането на бюджета на НЗОК за 2023 година от Народното събрание, да би трябвало да се привиква нов Събор, на който да бъдат обсъждани занапред параметрите.

Дотогава от БЛС ще предложат на НЗОК да подпишат Анекс към настоящия тригодишен НРД, посредством който контрактуваните нови текстове ще влязат в действие.

Сред контрактуваните нови моменти са, че НЗОК ще продължава да следи да не се надвишава потенциала на леглата по типове - интензивни; акушеро-гинекологични; педиатрични; терапевтични; хирургични; за рехабилитация, а не както до в този момент по специалности. Освен това при нужда лечебното заведение ще може да надвишава с до 10 на 100 леглата си от даден тип (интензивни; акушеро-гинекологични; педиатрични; терапевтични; хирургични) в дадена клиника/отделение за сметка на съответния/същия тип кревати (интензивни; акушеро-гинекологични; педиатрични; терапевтични; хирургични) от друга клиника/отделение на лечебното заведение.

Постигнато е съглашение НЗОК да не подписва контракти с нови лечебни заведения за болнична помощ или за нови медицински действия, реализирани от лечебни заведения, в случай че в процедурата по издаване на позволение за осъществяване на лечебна активност, болничното заведение е заявила, че няма да употребява средства на НЗОК като източник на финансиране на активността си или НЗОК е дала мнение за неспособност за финансиране на съответните действия.

Сред новите моменти е, че доктор без компетентност и доктор – специализант могат да правят лечебни действия и операции под управление и по предписание на доктор с добита компетентност, който прави здравна активност в същото лечебно заведение по контракт с НЗОК и носи отговорност за това. В тези случаи лекаря без компетентност или лекаря- специализант се показват в здравната документи, която се подписва от тях, както и от лекаря със компетентност или от завеждащия клиника/отделение. Приемащият доктор в болничното заведение може да бъде и без компетентност.

В НРД ще бъде записано, че отпада разрешителния режим за КП 168, КП 251.2, 252.1, 252.2 за роботизирана хирургия и АПр 36 PЕТ-СТ. Прието е предлагането на БЛС за установяване на обособен бюджет към контракта на лечебните заведения, които правят роботизирана хирургия по КП 168. От НЗОК са приели да се позволява повторна хоспитализация в границите на 30 дни за  „ Диагностика и консервативно лекуване на онкологични и онкохематологични болести, зародили в детска възраст за пациенти с остралимфобластна левкемия и Неходжкинови лимфоми.

Отпада наложителното правене на видеозапис посредством оперативния микроскоп, а при хоспитализация по неотложност здравноосигуреното лице може да показа авансово осъществени проучвания, осъществени от друго лечебно заведение, само че проучванията би трябвало да са от същия ден.

Най-важната договореност, реализирана в извънболничната здравна помощ, е обвързвана с отпадането на регулациите за направленията за медико-диагностични проучванията и съвещания като наложителни за назначение по стратегиите за профилактика и диспансерно наблюдаване. В момента отвън регулация са само проучванията и консултациите за профилактика.

В новия НРД ще залегнат промени по отношение на електронно издаване и удостоверяване на протоколи за лекарствени артикули. „ Имаме увещание, че създадени контроли няма да разрешават издаване на е-протоколи и е-предписания, които не дават отговор на условията на НЗОК за назначение и определяне “, сподели зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов.

В случаите, когато ОПЛ установи, че при назначената от лекаря-специалист лекарствена терапия не е спазено някое от условията, ОПЛ не издава електронно наставление и насочва назад пациента към лекаря експерт, който я е назначил, а персоналният доктор не отговорност по отношение на предписването.

Методики за обезпечаване на медицинския личен състав в лечебни заведения, които правят медицински действия в отдалечени, труднодостъпни региони или единствени извършват съответната активност в общината се вкарват за лечебните заведения от всички типове извънболнична здравна помощ (амбулатории за ПИМП и СИМП, МЦ, ДКЦ, Медико-диагностични лаборатории, медико-дентални центрове, реализатори на КДН).

С приемането на новия НРД няма да е наложително да се показва личен/мобилен телефон на общопрактикуващия доктор. Ще бъде задоволително да има посочен телефон на практиката.

 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР