Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия.

...
Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия.
Коментари Харесай

За пръв път: Жена е новият шеф на ЕК

Урсула фон дер Лайен е новият ръководител на Европейската комисия. 60-годишната германка стана първата жена на този пост, откакто получи поддръжката на 383 от присъстващите 733 евродепутати.
Гласуването бе осъществено скрито, с хартиени бюлетини. 327 евродепутати бяха срещу, 22-ма се въздържаха, а един глас беше разгласен за недействителен . Урсула фон дер Лайен ще встъпи в служба на 1 ноември. Тя ще смени на поста Жан-Клод Юнкер.

В първите си думи пред Екологичен потенциал Урсула фон дер Лайен прикани за обединяване и работа в дух на съзидание.

Гласувахте за Европа, изправени сме пред провокации, с които би трябвало да се оправим дружно, съобщи новата председателка на Европейската комисия.

Урсула фон дер Лайен прикани страните в Европейски Съюз да й предложат допустимо най-хубавите претенденти за еврокомисари. Тя насочи този апел на първата си конференция, откакто получи доверието на болшинството в Европейския парламент.

Европа е моята пристрастеност и усещам, че се завръщам вкъщи. Винаги съм желала да се върна в европейската среда, към моите корени, показа Фон дер Лайен, която е родена в Брюксел поради работата на татко си като шеф на отдел в Европейска комисия. Тя заяви, че татко й се е върнал в Германия с вярата да бъде изпратен назад в Брюксел като еврокомисар, само че животът се е стекъл друго.

Фон дер Лайен посочи, че на следващия ден се връща за ден в Германия, с цел да се сбогува с държавното управление и въоръжените сили в досегашното си качество на министър на защитата. Тя добави, че лятото ще прекара в Брюксел и Страсбург, в подготовка на работната си стратегия.

По нейните думи последните две седмици са били най-натоварените в политическия й живот. Тя посочи, че не се е надявала събитията да завършат по този начин сполучливо.

Спечелването на болшинство (от девет гласа в 751-местния Екологичен потенциал - бел. кор.) беше доста мъчно. Днес най-важният въпрос беше речта ми да отразява моите убеждения и да намира решение на раздялите изток-запад и север-юг. Трябва да се обединим по значимите въпроси, това е моята цел, съобщи Фон дер Лайен.

Ева Майдел към Урсула фон дер Лайен: Кога България ще е в Шенген?

„ Правилата би трябвало да важат за всички - когато България е изпълнила техническите критерии за Шенген е разумно да бъдем част от това пространство. Ще се ангажирате ли да търсите консенсус за присъединение. Кога ще влезем в Шенген? “. С този въпрос българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел се обърна към Урсула фон дер Лайен по време на дебата в пленарна зала в Страсбург.

Освен гледище за участие в Шенген, Ева Майдел уточни и готовността на страната ни да влезе в ERM II и еврозоната.

„ Поставям във фокуса на новата комисия тематиките, които са значими за българите и ще работя те да залегнат в работната стратегия на Европейска комисия. Кандидатът на ЕНП сподели, че е отворена за разговор и подготвена за съдействие. “, добави Майдел.

В заключителните си думи Ева Майдел уточни, че никой няма изгода от следващия институционален безпорядък или нова рецесия в Европейски Съюз и че би трябвало да работим за мощна стопанска система, съвременна промишленост, енергийна успеваемост и нововъведения.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР