Уроците за историята на България след 1940 година често не

...
Уроците за историята на България след 1940 година често не
Коментари Харесай

Недопустимо е младежите да познават историята след 1940 г. само по семейни разкази

Уроците за историята на България след 1940 година постоянно не се преподаваха. Те участваха в учебниците, само че учителите не стигаха до тях. С новата образователна стратегия по История и цивилизация за 10 клас това ще се промени. Това съобщи шефът на Института за исторически проучвания при Българска академия на науките доцент доктор Даниел Вачков в хода на конференция в Българска телеграфна агенция на тематика " Достиженията на историческата просвета и преподаването на история в българските учебни заведения ".

Според Вачков българската история е изключителна дълга, нашата страна е с най-голяма и дълга държавна история в Европа. България има и доста огромна преддържавна история, което прави мъчно представянето на другите столетия в учебно заведение.
По думите на Вачков обаче е недопустимо младежите , които излизат от гимназиите, да не знаят нищо за историята на България след 1940 година и да нямат мнение върху тези събития, разнообразни от фамилните разкази. Младежите би трябвало да знаят обективните обстоятелства.

 Българска социалистическа партия скочи на образователните стратегии по история
Българска социалистическа партия скочи на образователните стратегии по история

Сред историците, съставителката на образователната стратегия по предмета, не е позната

Проблем е представянето на тези обстоятелства - по какъв начин те да бъдат показани допустимо най-достъпно до учениците. Според Вачков в случай че се напише учебник, препълнен с извънредно доста обстоятелства и събития, най-вероятно учениците ще изгубят интерес към най-интересния предмет в учебно заведение. Поради това Институтът за исторически проучвания при Българска академия на науките работи с опитни методисти за установяването на това по какъв метод децата могат да поемат най-добре въпросната информация. Според Вачков в тази тенденция е най-важно да се търси салдото , а като се приказва за баланс, би трябвало да се означи, че образователната стратегия не може да обхване всички страни - програмата подчертава върху главните характерности на всички столетия и режими.

Според Вачков е доста значима и периодиката на българската история. С програмата до в този момент децата са били натоварени с доста фактология, а по мнението на Вачков децата би трябвало да се научат да разсъждават и да поясняват информацията. " Идеята е при преподаването по история децата да схващат главните модели, процеси и факторите, които въздействат върху тях, и по-късно да могат да свържат тези процеси с обстоятелствата ", изясни Вачков и добави, че в днешно време тежката фактология е изцяло непотребна, тъй като учениците могат да ревизират един факт за по-малко от минута посредством интернет , би трябвало да се знаят единствено най-значимите обстоятелства и събития. От учебниците по история би трябвало да се почисти ненужното и непотребното, тъй че да има опция за повече пояснение на основните интервали.

Според анализаторите на конференцията новите учебници няма да се разграничават доста от предходните. Ще се разграничава обаче работата в учебно заведение.

Специалистът по Българско възобновление гл. ас. Д-р Димитър Христов изясни, че историята като образователна дисциплинираност у нас се учи кръгово - първо единствено встъпление до 5 -7 клас, след това стартира по-обстоен обзор до 12 клас. В 12 клас обаче учениците не са доста дейни - децата имат ниска мотивация по отношение на предметите, разнообразни от тези, по които ще държат кандидатстудентски изпити, заради което не би трябвало да се чака, че те ще влагат доста старания и усилия за проучването на предмета. През втория период на 12 клас на процедура съвсем не се учи по някои предмети, установи Вачков като изясни, че по този метод значим материали на процедура се преподава в празни образователни стаи.

 Българска социалистическа партия питат кои корифеи изхвърлят партизаните и Червената войска от историята
Българска социалистическа партия питат кои корифеи изхвърлят партизаните и Червената войска от историята

Социалистите желаят да се анулира новото образователно наличие по история за 10 клас

" С новата образователна стратегия българската история се извежда като съсредоточен кръг на проучване в 10 клас ", изясни Вачков. В програмата на десетокласниците са заложени по 3.5 часа история, което много съгласно Вачков.

Вачков разяснява и интервала на приватизацията, който попада в новата образователна стратегия . Според него този интервал не е задоволително научно проучен - има проучвания, само че не може да се установи ясно какви са механизмите, по които се реализират политическите и икономическите промени и държавни процеси. Периодът е и доста непосредствен, което прави мъчно определянето на главните характерности и понятия. Една от главните характерности на прехода е приватизацията. " Идеята е приватизацията да се извади като разбиране, което характеризира икономическите и политическите процеси в страната през този интервал. В програмата са посочени и обществените проблеми на интервала, като задачата е да се покаже драматизма на прехода ", изясни Вачков.

 БСП-София желае оставката на просветния министър
БСП-София желае оставката на просветния министър

Искат държавното управление да изтегли образователните стратегии за 10 клас

Стана ясно също по този начин, че Института за исторически проучвания има подготвеност да взе участие в квалификационните курсове за преподаватели, проведени от министерството. " Историята е разрастваща се просвета. Само за няколко години в историята излязоха нови проучвания, които малко или повече имат своя принос за оформянето на картината ", уточни Вачков и показа, че е добре преподавателите да минават през подобен курс за освежаване и запознаване с новите постижения на историята.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР