Уроци извън рамката, „за да използват знанията си практически, стига

...
Уроци извън рамката, „за да използват знанията си практически, стига
Коментари Харесай

bTV Репортерите: "Уроци от бъдещето"

Уроци отвън рамката, „ с цел да употребяват знанията си на практика, стига с тази доктрина, доктрина, доктрина “. Училища от ново потомство, тъй като „ образованието основава бъдещето на всички нас! “.

Как се трансформира учебната среда у нас? bTV Репортерите поглеждат към другите учебни заведения и учители. Там, където робот те посреща на входа, където редиш 3D пъзел в коридора, срещи с преподаватели, чиито часове сигурно се помнят. И където се учат уроци от бъдещето.

Песните на Стиви Уондър дават начало тутакси по музика в Основно учебно заведение " Св. Патриарх Евтимий " във Велико Търново. А повода е рожденият ден на артиста.

Музикален календар, благотворителни дела и даже лицеви опори. Това е част от арсенала на учителя Добрин Пелтеков, с който той притегля вниманието на учениците си.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Това беше първата ми година като преподавател, когато с тогавашния седми клас: " Добре, какво да направя, с цел да започнете да учите ", към този момент бях в „ Инстаграм “, пробвам се да вляза в телефоните им, дори ги карам да търсят. Та един седмокласник сподели: " Ми лицеви опори " – " Добре, в случай че ги направя, ще почнете ли? " - " Да, добре ". Имаше покачване на интереса към материала “, споделя преподавателят.

В един от плановете децата основават нови принадлежности.

„ Единият беше саксобонго – тъй като е основан от саксия и бонго, другият беше байре – композиция от тъпан и дайре “, споделя Добрин.
Снимка: btvnovinite.bg
Определя се като " Даскала по музика " – точно по този начин кръщава и блога си, където разгласява уроци, проби и разсъждения. А съгласно учениците му напъните му дават резултат.

„ В час по музика аз се усещам по-свободно, прелестно и друго “, споделя петокласникът Данаил Голишев.

„ Пуска по някоя смешна смешка, която не можем да забравим за дни и преподава добре уроците с смешка и се запомнят елементарно по този метод “, добавя съученичката му Мина Чемширова.

„ Имам възприятието, че за изкуството се сещаме, когато имаме празници – когато имаме музика, песни, танци, една повсеместност – тогава се сещаме за изкуството “, споделя пък учителят по музика.

Мнозина, гледали кино лентата " Рок учебно заведение ", може би си спомнят за учителя, който прави своя група с учениците си. Е, случва се и у нас. Преди две години Добрин събира деца и основават групата " Хаштаг ".

„ В час по музика учим знаци за алтерация – диез, бемол, запитвам ги какво е това, те споделят: " Еее, господине, по какъв начин – това е хаштаг, несъмнено " и оттова потегли “, изяснява Добрин.

„ Избрах музиката, тъй като за мен тя е път към нещо прелестно и е излаз от самотност “, споделя негова ученичка.

Нейният съученик Давид Балъков споделя: „ При мен постоянно музиката е преди всичко, след това е ученето - мама ми се кара, че имам неприятни оценки, от време на време изиграва неприятна смешка, само че не скърбя “.
Снимка: btvnovinite.bg
Всеки член на бандата самичък си е купил инструментите, а читалището дава помещението.

Учителят мечтае да види възпитаниците си по какъв начин свирят на стадион някой ден със свои лични части. Убеден е, че първото от тях ще е за рок, обич и хубост.

„ Правя го, с цел да ги възпитам в добрина, посредством музика, когато човек свири, става добър човек “, счита Добрин.

И до момента в който с музиката си той придвижва учениците по целия свят, различен учител кани света в класната стая в учебното заведение ѝ в Пловдив.

Калинка Русалова се стреми освен да образова, а да построи добродетелите у децата. Насърчава другарството сред връстниците, без значение от кой град, страна или континент са. Затова провежда виртуална среща сред България и Тунис.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Всичко е въпрос на чувство, учителят би трябвало да тупти дружно със своите възпитаници, да усеща по кое време да опише анекдот, по кое време да ги предизвика с въпрос. Трябва да въодушевява своите възпитаници, те имат потребност да усещат, че са обичани, той би трябвало да им споделя, че има вяра в техните триумфи “, споделя Калинка.

Независимо къде са, децата се вълнуват от едни и същи въпроси: Как се забавляват там? На какво играят? Каква е страната им?

„ На мен ми е забавно какво вършат през свободното си време и за какво толкоз си обичат - те не губят време, до момента в който гледат телефоните, а играят и си изживяват детството “, споделя Стела Желева, ученичка.

През 2019 година Русалова е измежду спечелилите в състезанието на екипа „ Тийчинг Алфа “, който насърчава нововъведенията в просветителния развой от учители в държавните учебни заведения в България и популяризира техните хрумвания и истории. Любима за възпитаниците й става седмичната игра " Таен сътрудник ", в която учениците се следят един различен и означават положителните си действия. В края на седмицата описват пред целия клас за това, което им е направило усещане.

„ Държи ме искрата, това да предизвиквам учениците, жаждата им за познания, тъй като те го заслужават “, разкрива учителката и добавя, че желае след 10 години, когато се засече на улицата със своите възпитаници „ единствено да ме прегърнат, да кажат: „ Госпожо, благодаря ви, още си припомням вашите въпроси ".

Прекосяваме границите на България и поглеждаме на север. Виолета Тодорова преподава музика в Швеция. В учебното заведение няма звънец, няма учебници, а кабинетът й е цялостен с принадлежности.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Първото ми влизане в час по музика беше страховит потрес за мен, тъй като имаше 20 китари, 10 кийборда и това е общообразователно учебно заведение. Стана ми пъклен мъчително за децата в България, тъй като не могат да се допрян. И не споделям, че всички би трябвало да са музиканти, само че музиката ще направи живота им по-лесен и по-квалитетен “, споделя Виолета.

Учениците вземат участие в избора на стратегия. Тези дни, да вземем за пример, обсъждали „ Евровизия “ и песните в състезанието.

„ Например 4-5 седмици ще работим с отбор, т.е. ще се разучи една ария на разнообразни принадлежности, след това ще се сглоби и по този начин 4-5 ще работим с инструментрознание. Преподавателят има независимост. Ако възпитаник получи най-ниската оценка, той не се интересува от музика, а от нещо друго. Това натоварване най-висока оценка по всичко го няма “, споделя учителката.

Тодорова е и класен началник. Задължително е два пъти в периода да се среща очи в очи с ученика и родителите му, с цел да се разиска всичко - кой от какво не е удовлетворен, по какъв начин може да се наваксат пропуските.

За пълноценното обучение на децата е значимо освен кой, а и къде го преподава. Затова отиваме в Бургас. В някогашния дом за деца, лишени от наставнически грижи, който през днешния ден е трансфорат в по-различно учебно заведение.

Учители и възпитаници дружно основават двуезичен аудиогид за Атанасовското езеро, който среща жителите и гостите на Бургас с естествените благосъстояния на солената лагуна. И интелигентната оранжерия, която мери температура и мокрота и алармира при нужда от поливане. Хранилка за домашни любимци, която се задейства с мобилно приложение.

От две години учениците работят и по различен план - количка, която до момента в който бутаме, може да зареждаме телефона си.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Идеята ни хрумна инцидентно, един ден, до момента в който бях в магазина, незабавно трябваше да се обадя по телефона, само че той нямаше батерия и доста се ядосах. На идващия ден с Руми карахме колелета и забелязах, че фарът на велосипеда свети, до момента в който колелото се върти и се замислихме дали това не може да се приложи при пазарски колички “, споделя Антония Митева, която стои зад изобретението.

„ Остатъчната сила се съхранява в по-голяма станция, която може да оказва помощ за разнообразни потребности на магазина като осветяване и отваряне на вратите “, добавя нейната партньорка в плана Румяна Иванова
Снимка: btvnovinite.bg
Това обаче не е единственият иновационен план. В Бургас са основали и „ слънчев дестилатор, с който успяхме да обезсолим морска вода благодарение на дестилатор за 5-6 часа и да получим чиста дестилирана вода. Получената вода тествахме в лабораторията на ВиК Бургас и установихме, че е чиста, без соли, нитрити и фосфати “, споделя Андреа.
Снимка: btvnovinite.bg
И в случай че си мислите, че след изписването, една тетрадка не може да се употребява още веднъж, Ния Обретенова ще Ви опровергае: „ От нея подготвяме хартия, която се употребява за изобразяване, писане, картички, в които слагаме семена и след това да подарите на обичан човек и да поникне красиво цвете “.

ОУ " Александър Георгиев-Коджакафалията " получава 300 000 лева за основаване на STEM център за съвременно съоръжение. Така децата към този момент имат предмет " Космически проучвания ". С уроците даже им оказват помощ от Европейското бюро за галактически просветителни запаси на Обединеното кралство.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Ние не желаеме да сме разнообразни единствено, с цел да бъдем истински. За мен образованието не на бъдещето, а на сегашното би трябвало да взема решение проблеми, пред които ще се надигнем в бъдеще. За да може това да се случва, е належащо не просто да подкрепяме децата да попиват информация, а да развиват действителни умения. Имаме непрекъснато използване на наученото “, споделя шефът на учебното заведение Михаил Ненов.

Проектът е част от Националната стратегия за създаване на СТЕМ среда в учебните заведения у нас. Място за образование посредством методите на науката, технологиите, инженерството и математиката. Пространство, пригодено за учене посредством прекарване, основаване и изпробване.
Снимка: btvnovinite.bg
Училищата могат да аплайват за огромни планове на стойност до 300 000 лв., в случай че имат над 300 възпитаници, имат добит акт за въвеждане в употреба след 15 септември 2015 година Така ще могат да изградят Център за млади откриватели, да вземем за пример.

Малките планове, на стойност до 50 000 лв., ще трансформират и оборудват по-малки по мащаб физически пространства – една или две класни стаи или кътове в съществуващи пространства.

По данни на просветителното министерство през 2020 година са финансирани 263 учебни заведения, от които с до 300 000 лева – 120 учебни заведения, а с до 50 000 лева – 143.

Своге. Близо 500 възпитаници от ПГ " Велизар Пеев " тази пролет си имат куп новости за системата на образованието у нас. Холограмни изображения на триизмерни обекти се движат на една от стените. В прилежаща стая момчета се упражняват на компютърни симулатори за леки и тежкотоварни коли. А звукозаписното студио приема надарените реализатори.

„ Това беше огромна опция за мен, доста години чаках и когато фантазията ти се сбъдне е необикновено “, споделя дванадесетокласничката Габриела.

Училището разполага с цяла стая с принтери. Има и 3D скенер и принтер. Промените са след извоюван план на МОН за СТЕМ център. Използвали ги най-вече за техниката, в строителните действия взели участие чиновниците на учебното заведение, споделя шефът му. Сега над 20 деца пътуват от София до Своге, с цел да учат там.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Много постоянно слушам, че това потомство няма ползи, не е по този начин, може процентът да не е доста огромен, само че си заслужава за тези, които в действителност имат благоприятни условия, които сме нямали ние. Много от тях имат съществени ползи и си заслужава, тъй като те ще дърпат развиването на обществото “, споделя учебният шеф Станчо Атанасов.

Интерактивен под следи нашите придвижвания. Програмиран е от възпитаници и техните учители.

„ Излизайки от учебно заведение, те ще имат самочувствието за една добра реализация, отивайки в съответните компании. Има го и този миг, само че знаете, че ние приказваме за електронна среда – всички учебници са на електронни носители… Колкото и да има рецензии, че те по-малко четат, аз считам, че е по този начин, само че не в толкоз огромна степен, тъй като това нещо, което те вършат и получават голяма информация, могат да са доста по-добре осведомени от нашето потомство “, добавя Атанасов.

В залата за образование има 3D очила. Учителят задава тематика и учениците виртуално се придвижват на неподозирани места на планетата, попадат в джунглата, преглеждат непознати градове и забележителности.

Глобалните промени в стопанската система, свързаността, технологиите, дигитализацията, демографските процеси слагат своите условия пред системите на образованието.

Нужно е образуване на " нови " и надграждане на съществуващи познания и умения, сочат от института за проучвания в образованието.

Съвременните будители имат значимата роля да градят основите на знанието, а с него и морала, полезностите, добродетелите у учениците си.

Във времена на телефони и обществени мрежи децата да бъдат не консуматори, а основатели на наличие.

И с подобаващите способи и условия дружно да погледнат към бъдещето.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР