Уроци“ – дългоочакваният нов роман на големия британски писател, интелектуалец

...
Уроци“ – дългоочакваният нов роман на големия британски писател, интелектуалец
Коментари Харесай

Романът Уроци от Иън Макюън

„ Уроци “ – дълго чаканият нов разказ на огромния английски публицист, интелектуалец и държавник Иън Макюън скоро в книжарниците.Преводач е Радосвета Гетова, а художник на корицата е Иво Рафаилов.

Единайсетгодишният Роланд напуща родителите си и екзотичната Либия, с цел да стартира нов живот на 2000 благи от тях, изцяло самичък в пансион в британската провинция. Тук той ще получи първите си уроци от живота. Освен заданията в клас и уроците по пиано, ще би трябвало да научи по какъв начин да поддържа връзка с другите и по какъв начин да се оправя с времето. Ще изпита и първата си мощна и разрушителна обич. Години по-късно Роланд, към този момент зачатъчен стихотворец, изживява нов прелом в живота си, когато брачната половинка му го напуща при мистериозни условия и го оставя самичък с няколкомесечното им бебе.

Така стартира последният разказ на Макюън, „ Уроци “ (превод: Радосвета Гетова, 608 стр., цена: 35 лева.), в който обликът на Роланд се разкрива в играта на мемоари, разсъждения, мечтания и действителност. Онези, които познават биографията на създателя, ще открият не една аналогия с неговия личен живот, а съвременниците му ще преживеят още веднъж огромните събития, белязали XX век и първите две десетилетия на новото хилядолетие – уроците на историята.

Иън Макюън се подрежда измежду колосите на актуалната европейска литература. Носител на голям брой национални и интернационалните оценки, той се трансформира в емблема на постмодернизма и хуманизма с романи като „ Изкупление ”, „ На плажа Чезъл ”, „ Дете във времето “, „ Амстердам ”. „ Невинният “ има характерностите на примерен трилър, а „ Черните кучета ” третира универсалната тематика за човешките взаимоотношения, за безконечното надпреварване на положителното и злото в самите нас. Повечето романи на Макюън имат кино версии по негов сюжет. У нас са издадени още правосъдната драма „ Законът за детето ”, романът мистификация „ Операция „ Сладкоугодник ” и „ В черупката ”, самобитен римейк на „ Хамлет ”. С логото на „ Колибри “ на български излезе и „ Хлебарката “ - умопомрачителна политическа алегория, предизвикана от тематиката Брекзит. Освен че е един от най-интересните модерни разказвачи, Иън Макюън е прочут и с непримиримостта си към всевъзможни форми на дискриминация, екстремизъм и ограничение на човешките свободи.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР