Урок по история за деца и възрастнина тема:Столиците на България

...
Урок по история за деца и възрастнина тема:Столиците на България
Коментари Харесай

Столиците на България бяха представени в българско училище в Дортмунд

Урок по история за деца и възрастнина тематика:„ Столиците на България от 681 година до през днешния ден “се организира в българското неделно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ в немския град Дортмунд.

Столиците на Българиябяха показани благодарение на районните исторически музеи в София, Велико Търново, Велики Преслав и Шумен. Събитието беше проведено от Светла Казакова, начален преподавател от Варна, а негов специфичен посетител беше шефът на музея във Велики Преслав доктор Александър Горчев.Българското неделно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ в Дортмунд отваря порти при започване на 2018 година. От 2020 година то е вписано в Списъка на българските неделни учебни заведения.В момента в него се образоват 62 възпитаници, в отдалечена и присъствена форма на образование.

Представянето на българските столици от 681 година до днесе събитие, неповторимо по замисъла си и родолюбиво в същността си, съобщи при откриването шефът на българското неделно учебно заведение в Дортмунд„ Св. св. Кирил и Методий “Димитринка Никлина.

„ Какво по-хубаво и по-смислено от това да се съберем тук в тази зала няколко генерации българи и да слушаме и приказваме за история, за нашата еднаквост, за нашата горделивост и за нашето минало и за нашето на следващия ден “, сподели Никлина. И съобщи, че всичко, което е реализирано по света е било с помощта на свободни, питащия, търсещия и сериозен дух.

Идеята за показване на българските столици идва след провеждането на друго събитие, отдадено на Васил Левски, описа организаторката Светла Казакова.

„ Когато видях реакциите на хората от публиката и когато чух думите на признателност и, когато един татко пристигна и ми сподели: Г-жо Казакова, на три пъти ме просълзихте, ми пристигна концепцията, че би трябвало да не преставам да върша нещо, което да повдига българския дух “, сподели Светла Казакова.

По думите ѝ, организацията не е била сложна с помощта на съпричастността и желанието, които среща от страна на музеите. В представянето взеха присъединяване археологическият музей във Велики Преслав, със специфичен посетител неговият шеф доктор Александър Горчев,Националниятисторико-археологически резерват „ Плиска ” в структурата на Регионален исторически музей – Шуменс представител Мария Тодорова,Регионалниятисторически музей – Велико Търново,представен отПенка Виткова-ГеоргиеваиРегионалниятисторически музей – София, с представител Марияна Маринова.

„ Най-хубавото нещо беше, че участваха доста деца. Това са децата на Българско неделно учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий “ в гр. Дортмунд със своите родители. Това бше главната публика. Децата имаха търпението. Изслушаха с интерес информацията, имаше понякога разговор с тях, с цел да разберем дали са запомнили нещо от това, което се показва. Интересното беше, че бяха запомнили имената на столиците, бяха запомни някои от владетелите “, разказаМарияна Маринова.

С помощта на учителите от българското учебно заведение в друга зала децата са затвърдили наученото, до момента в който техните родители задавали своите въпроси, свързани с историята.

На финала децата са показали това, което са изработили – колаж, обобщаващ информацията, научена на събитието.

„ Бяха научили нещо, което ще остане вечно в сърцата им, а точно това, че България е мощна, велика страна, имала е извънредно богато минало, имала е възходи, имала е и падения, само че ние сме българи и децата знаят, че сме такива и ще вървим гордо напред “, изясни Марияна Маринова.

Радостта си, че е поканен и е взел участие в това събитие изрази директорътна Археологическиямузей „ Велики Преслав “д-р Александър Горчев, а най-радостното, съгласно него, е, че са участвали и доста деца.

„ Все отново у тези деца остава нещо. Остава част от българския дух. Ще останат наложително мемоари от този исторически преход – от основаването на българската страна, та чак до последната българска столица София. Надявам се, което демонстрираха и децата посредством рисунките, които направиха по-нататък, че в действителност сме съумели, въпреки и мъничко да запалителен нещо у тях и колкото повече такива събития се провеждат, колкото повече българи, работещи на открито се сплотяват в едно единно цяло и участват, това значи, че ще се извърши тази хубава приказка, че „ там, където има и един българин, съществува и България “, съобщи Александър Горчев.

И българите, участвали на урока не скриха възторга си. Георги Байчев, Деляна Илиева и Петър Стоилов, които от доста години живеят в Германия споделиха, че събитието е било забавно, прелестно, изчерпателно и потребно. И показаха вяра по-често да се провеждат сходни уроци.

" Хората, които са в чужбина заслужават да има такива прояви, тъй като те дават мощ и убеденост човек да продължава напред и да е горделив, че е българин, а това е моят принос за развиване на българския дух ". Така Светла Казакова отговори на въпроса за какво провежда събития, отдадени на България.

„ Всеки един от нас би трябвало да се гордее, че е българин, а нашите деца би трябвало да знаят какво славно минало сме имали. Ние сме тези, които би трябвало да им го кажем “, сподели ощеСветла Казакова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР