уризъм, бизнес пътувания, обучение в чужбина: от 1 януари гражданите,

...
уризъм, бизнес пътувания, обучение в чужбина: от 1 януари гражданите,
Коментари Харесай

Нови ограничения след Брекзит

уризъм, бизнес пътувания, образование в чужбина: от 1 януари жителите, привикнали от повече от 45 години да пътуват гладко сред Англия и Европейски Съюз, ще би трябвало да се приспособяват към действителностите на Брекзит, написа Марк Бърли от Франс прес.

След тази дата британците ще бъдат считани в Европейски Съюз за жители на трета страна, които не се употребяват с правото на свободно придвижване, с цел да работят, учат или да се пенсионират, на територията на съюза и на асоциираните страни (Норвегия, Исландия, Швейцария).

От своя страна, Англия ще третира жителите на Европейски Съюз като множеството „ небританци”. С тази разлика, че тези, които могат да потвърдят престояване в страната от преди края на 2020 година, ще запазят правата си по силата на съглашението за овакантяване, подписано в края на 2019 година Британците, пребиваващи в Европейски Съюз, се употребяват със същите права на реципрочна основа.

Туристи

Британските туристи безспорно ще би трябвало да се въоръжат с самообладание за процедурите при влизане в Европейски Съюз, въпреки че двете страни се схванаха да нямат визов режим. Може да им се наложи да потвърждават, че имат застраховка, разполагат с задоволителни средства или имат билет за връщане. Престоят им в Европейски Съюз ще бъде стеснен до най-много 90 дни в интервал от 180 дни.
Европейците от своя страна ще могат да влизат на английска територия единствено с персонална карта до октомври 2021 година, а по-късно ще им е нужен паспорт. Престоят им е стеснен до шест месеца.

Но ще има и изключения. Някои неевропейски придружители на жител на Европейски Съюз ще имат потребност от визи. Гражданите на Ирландия и Англия ще продължат да се употребяват от цялостна независимост на придвижване по силата на остаряло двустранно съглашение.

Бизнес пътувания

Въпросът за граничния надзор при командировките е една от тематиките, по които европейци и британци още не са намерили решение. В случаите на командировка или бизнес пътешестване може да бъде изисквана виза и/или позволение за работа, според от законодателството на съответната европейска страна.

От английска страна европейците могат да бъдат третирани като всички жители на по този начин наречените привилегировани страни, т.е. да се изисква от тях да имат позволение, с цел да работят, само че не и с цел да вземат участие в някаква среща или да учат.

В същия дух жителите на Европейски Съюз, които имат предложение за работа във Англия, ще би трябвало да потвърдят известно притежаване на езика на Шекспир, а заплащането им ще е законово закрепено.

Студенти

От януари от европейските студенти ще се изискват визи за всяко престояване за университетско образование във Англия, което продължава повече от шест месеца. Те ще би трябвало да заплащат и по-високи такси за образование – до четири пъти в региона на медицината или за някои влиятелни следдипломни степени. Според изследване на английския парламент през 2018-2019 година в университетите на страната е имало 143 000 студенти от Европейски Съюз.

Този възторг на младите европейци може да отслабне в бъдеще, а това ще навреди на английските финанси. През 2015 година задграничните студенти са вкарали 25,8 милиарда лири (29 милиарда евро) в стопанската система на Англия, считана за втората най-предпочитана университетска дестинация в света след Съединени американски щати.

Поради Брекзита английските студенти няма да имат към този момент право да вземат участие в програмата „ Еразъм”, която разреши на милиони младежи да учат известно време в друга европейска страна.

Имиграция

В момента в Европейски Съюз обитават към 1,3 милиона британци. В края на октомври над 4,2 милиона европейски жители бяха поискали статут на непрекъснато пребиваващи във Англия. Техните права са предпазени, в случай че са се открили там преди 31 декември 2020 година. Но за тези, които желаят да емигрират след 1 януари, ситуацията ще е друго.

Пример: британците, които биха желали да се открият във Франция, Испания или Германия (техните желани дестинации за работа или пенсиониране) ще се изправят пред същите ограничавания като други жители на трети страни... Независимо дали става дума за здравни застраховки, приходи или условие за притежаване на езика.

Англия, от своя страна, ще вкара от 2021 година точкова система, която много ще затрудни установяването на европейци в кралството. Ще се регистрират възрастта, познанията по британски и финансовите средства.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР