Ураганен вятър връхлетя Банско, затворени са всички съоръжения на зимния

...
Ураганен вятър връхлетя Банско, затворени са всички съоръжения на зимния
Коментари Харесай

Ураганен вятър - бедствено положение в Смолян и Карлово

Ураганен вятър връхлетя Банско, затворени са всички уреди на зимния курорт. Жълт код за рисково мощен вятър през днешния ден разгласи Национален институт по метеорология и хидрология за цялата страна. Очаква се северозападният вятър да бъде със междинна скорост 14-19 м/с и пориви до 24 м/с (86 км/ч).

Заради вятъра е оповестено бедствено състояние в община Смолян от 8 часа тази заран.

Вятърът събори изцяло покрива на триетажна къща в смолянския квартал „ Райково”. Няма потърпевши хора. Обитателите са евакуирани.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ БЕДСТВИЕТО В СМОЛЯН В ГАЛЕРИЯТА

Много от пътищата в района са затворени поради изкоренени и паднали дървета. Има селища с прекратено електрозахранване. Кризисен щаб заседава за ограниченията, които би трябвало да се подхващат.

Много къщи без покриви има в село Турян, заяви зам.-кметът на община Смолян инж. Марияна Цекова. „ Вече нямаме връзка с много обитаеми места, клетките на мобилните оператори не работят. Затворени са детските градини и учебни заведения в Смилян, Момчиловци и Ряка”, уточни Цекова, която оглави Кризисния щаб в общината с оповестяването на бедствено състояние от тази заран поради вятъра, оповестява „ Марица”.

Без ток в община Смолян са селата Турян, Станевска махала, Река, Требище, цялото Арденско корито, Момчиловци, Соколовци и Тикале, Търън. Затворени за придвижване са пътищата за Мугла, Турян, Габрица, Левочево, както и Околовръстният път в града.

В община Карлово също е оповестено бедствено състояние заради ураганния вятър, който нанесе голям брой материални вреди. Бедственото състояние в действие от тази заран – 8.00 часа, разгласи кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Силният вятър е повалил част от покрива на МБАЛ "Киро Попов ". Части от него са се стоварили върху една кола за спешна помощ. Алуминиевата дограма е поддала и е навлязла в кабинетите.

Вятърът е отнесъл и покрива на здравната работа в село Васил Левски.

Местни медии осведомят за нанесени вреди и по покрива на учебно заведение „ Христо Проданов”, където преди няколко месеца е завършил ремонт.

Най-много сигнали за вреди са подадени от град Баня, където са регистрирани над 30 позвънявания за паднали дървета. Има доста дървета, които са препречили улиците, а контейнерите за боклук се движат от вятъра.

Местните управляващи работят, щабът е впрегнат с всички запаси за премахване на вреди и подкрепяне на популацията. Хората са предизвестени да не излизат от домовете си.

Линейка с болен на хемодиализа и десетина автомобила са закъсали по пътя Добрич - Албена заради навята двуметрова пряспа край село Славеево, оповестиха от регионалната администрация.

По пътя за Генерал Тошево също има аварирал рейс , който е препречил платното и придвижването е спряно.

Заради мощния вятър, чиито пориви доближават до 12 метра в секунда, в региона има голям брой спирания на заключения - високо напрежение, и това е причина за нарушеното електроснабдяване в селища.

Затворени са пътищата Добрич-Варна и Добрич-Генерал Тошево-село Кардам.

185 обитаеми места в южната част на страната са без ток , собщиха от Министерство на вътрешните работи. Най-много са в Хасково, Смолян и Пловдив.

Над 60 сигнала за паднали дървета, рискови предмети и скъсани електропроводи са получени в оперативните центрове на пожарната. Снеговалеж и мощен вятър има във Варна, Добрич, Габрово, Кюстендил и Пазарджик.

Ураганни ветрове със скорост над 100 километра в час има и в Сливенско .

СТУДЕНАТА КРАСОТА НА ЗИМАТА

От Национален институт по метеорология и хидрология поучават хората да бъдат деликатни за летящи във въздуха предмети.

В 60 учебни заведения в страната няма да има образователни занятия

през днешния ден и в петък, заради неприятни метеорологични условия, влошена пътна конюнктура, повреди в отоплителната апаратура, прекратено електрозахранване или висока заболеваемост

40 от тези учебни заведения са в област Перник, спрени образователни занятия има и в учебни заведения в областите Смолян, Добрич, Силистра, Разград, Враца, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и Софийска област.

Най-голяма е заплахата в планините, където има и снежна завивка.

От тази нощ проходът Троян-Кърнаре е изцяло затворен за транспортни средства заради снегонавяване. На места снежната завивка е дълбока повече от метър.

Заради бурния вятър и снегонавявания са затворени методите към прохода Шипка - Крън-Шипка и Дунавци-Шипка. Самият п роход Шипка също е краткотрайно затворен за придвижване. Няколко автомобила са заседнали в снежните преспи и чакат избавителни екипи.

Иначе през днешния ден температурите ще се намалят и оптималните ще са сред 0 и 6 градуса. В планините ще бъде облачно, прохладно и с превалявания от сняг. По високите и открити елементи северозападният вятър ще е ураганен.

Максималната температура на височина 1200 метра ще е към минус 5 градуса, на 2000 метра - към минус 9 градуса.

Над Черноморието ще бъде облачно и с превалявания най-вече от дъжд. Максималните температури ще са 4-6 градуса. Температурата на морската вода е към 8 градуса. Вълнението на морето ще е 2 бала.

В петък ще доминира слънчево време, вятърът ще отслабне, ще се обърне от югозапад, дневните температури ще се покачат, само че утринните в доста региони ще са негативни - сред минус 7 и минус 2 градуса.

В събота в Източна България вятърът ще бъде от юг и температурите ще доближат до 12-14 градуса. В същото време в Западна България вятърът ще се ориентира от северозапад и ще стартира захлаждане. Облачността ще се усили, ще завали дъжд и сняг.



Sinoptik.bg

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР