Управници, които отказват упорито да изпълняват мерки за чистотата на

...
Управници, които отказват упорито да изпълняват мерки за чистотата на
Коментари Харесай

Удар в десетката - Съдът на ЕС препоръча арести на управници заради мръсния въздух

Управници, които отхвърлят настойчиво да извършват ограничения за чистотата на въздуха и по този метод нарушават правото на Европейския съюз, може да бъдат задържани. Това постанови Съдът на Европейски Съюз по дело, заведено от немска екоорганизация против провинция Бавария. Решението е резултат от продължаващ към този момент 7 години отвод на управляващите да променят проекта за възстановяване на качеството на въздуха, макар че са наказани да го създадат да го създадат от националните съдилища към този момент три пъти, в това число и да лимитират придвижването на дизелови коли.

След като станало ясно, че управниците нямат нищо срещу да си заплащат санкциите без да изпълнят ограниченията, екоорганизацията завела следващото дело - този пък с искане санкцията да бъде съпроводена от арест на екоминистъра, а вероятно и на премиера. Искането първо е отхвърлено на първа инстанция, само че Върховният административен съд на Бавария удостоверил новата санкция и решил да насочи запитване до Съда в Люксембург за вероятно задържане на ръководещите като насилствена мярка. Мотивът за преюдициалното питане - локалните управляващи не извършват правосъдните решения, тъй като последните не водят до имуществена загуба. А това е по този начин, тъй като осчетоводявали разноските по тях като... доходи.

Съдът на Европейски Съюз признава, че се произнася за първи път по подобен проблем, и че вътрешното право на Германия не позволява задържането под стража в сходни случаи. Затова използването на такава мярка тряабва да става единствено в краен случай и при изискване, че е регламентирана във вътрешното право, не води до произвол и е спазен правилото на пропорция. "Ако се стигне до извода, че осъщественото ограничение на правото на независимост заради постановяването на насилствена мярка задържане, е в сходство с тези условия, правото на Съюза освен би позволило, а би изискало използването на такава мярка ", акцентират евросъдиите.

Ако ще арестуват баварските управници за качеството на въздуха в най-богатата немска провинция, каква ли мярка ще е съответна за нашите?! Та въздухът там е планински кристал пред софийския, а дизелите им са тези, които идват тук, откакто излязат от екологичните правила. Междувременно съдилищата ни си трансферират делото по груповия иск за мръсния въздух в столицата, като всяко твърди че не му било работа да го прегледа. А от Столична община твърдят индиферентно, че вземат всички ограничения, без да вземат никакви. Чистотата я схващат единствено като споразумяване на консорциуми от Титани и Вълци, които ще лапат следващите стотици милиони за сметосъбирането в столичните региони без да мият улиците.

При такива прокуратура и съд арести за прищявки като мръсния въздух не чакайте. Може и да криминализират изгарянето на отпадъци, само че до момента в който отчетат някоя и друга присъда или санкция против бедняк, ще пропуснат безусловно цели влакове със боклук от Италия към България. Пък в случай че се разчуе, има по какъв начин да се отдумат - не било отпадък, тъй като понятието било остаряло. А най ми били първични материали от скъпи по-ценни, подарък от тяхната за нашата мафия.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР