Управляващото мнозинство в Народното събрание отхвърли в четвъртък исканата от

...
Управляващото мнозинство в Народното събрание отхвърли в четвъртък исканата от
Коментари Харесай

Опозицията не успя да предизвика оставката на зам.-шефа на парламента Мирослав Иванов


Управляващото болшинство в Народното събрание отхвърли в четвъртък желаната от опозицията оставка на зам.-председателя на Народното събрание от “Продължаваме смяната ” Мирослав Иванов. След тричасов спор предлагането събра 81 гласа поддръжка против 129 “против ”.

Проекторешението за оставка на Иванов беше импортирано от ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане ” поради “системно нарушаване ” на парламентарния устав.

Повод за напрежението сред опозицията и Иванов беше решението да отнеме думата на председателкат на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова на 13 май, до момента в който тя спореше с вицепремиера Асен Василев в пленарната зала.

От ГЕРБ упрекнаха зам.-председателя на Народното събрание, че е обидил Атанасова, въпреки да признаха, че той не се е държал жестоко с нея.

“Г-жо Атанасова, в случай че персонално сте се почувствала афектирана, имате моето опрощение, макар че не считам, че постъпих неверно в тази обстановка ”, взе думата финален в дебата самият Мирослав Иванов.

Той дефинира тематиката на полемиката като политическа измама. Като мотив в своя защите уточни, че нееднократно е оставял повече време за изявления на опозицията.

“Не аз карам 15 или 20 депутати да излизат тук и да блокират работата на Народното събрание, не аз съм този, който се е обръщал неуважително към опозицията, макар че нееднократно съм бил обект на обиди, на неточно отношение, само че съм запазвал положителния звук ”, добави зам.-председателят на Народното събрание, представен от Българска телеграфна агенция.

Десислава Атанасова пък означи, че “големият плюс ” на този спор е, че се е видяло, че опозицията е обединена, не персонално против Иванов, а против грубото проявление на духа на Народното събрание.

“В началото дойдохте със поръчката, че ще се завърне парламентаризмът. Няколко месеца по-късно завърна ли се парламентаризмаът в постройка, окована с решетки ”, попита риторично Атанасова.

Решетки, сложени отвътре на основния вход на Народното събрание, се оказаха другата съществена тематика измежду депутатите в четвъртък. Културното министерство разпореди да бъдат отстранени, тъй като слагането им не е в съгласие с институцията, а постройката е със статут на недвижима културна полезност от национално значение.

Впоследствие парламентарният ръководител Никола Минчев обяси, че решетките са сложени по рекомендация на Националната работа за защита.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР