Управляващото мнозинство се пропука в подкрепата за мандат на правителството

...
Управляващото мнозинство се пропука в подкрепата за мандат на правителството
Коментари Харесай

Управляващото мнозинство се пропука за F-16, Валери Сименов се обяви против

Управляващото болшинство се пропука в поддръжката за мандат на държавното управление за старт на договаряния със Съединени американски щати за пазаруване на F-16. Против се разгласи НФСБ. 
 Парламентът няма да заседава скрито за F-16  Две парламентарни комисии поддържаха предлагането кабинетът да договаря със Съединени американски щати за F-16
Тези диспути са срамни и позорни. Ако Димитър Списаревски беше очевидец, щеше да се обърне в гроба, съобщи ръководителят на парламентарната група на НФСБ Валери Симеонов в пленарна зала. Депутатите вземат решение дали да дадат мандат на държавното управление да води договаряния със Съединени американски щати за закупуване на бойни самолети F-16.

" Едно такова решение няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство. В нашата стратегия сме заложили единствения метод - посредством ракетни бази. Това е най-евтиният и сигурен метод. Считам, че е неуместно да разчитаме на 8 самолета да защитят небето на България. Съседни страни разполагат с 600. Нещо повече, нарушава се парламентаризма. Страната към този момент се трансформира в нещо по разнообразни от парламентарна република ", безапелационен бе Валери Симеонов.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ беше безапелационен, че когато става дума за национална сигурност, няма място за популизъм. " Говорим за пазаруване на сигурност, а не просто за пазаруване на самолети. Като решението е политическо и стратегическо, поражда въпросът може ли ГЕРБ да обезпечи такова болшинство от ръководещата коалиция по този въпрос ", съобщи Карадайъ и попита риторично, в случай че такова болшинство не бъде обезпечено, за какво ГЕРБ ръководи въобще.

Депутатът от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин подчета, че Българска социалистическа партия не е изразявала желания за съответен аероплан, а упорства да бъде изработен избор, който в най-голяма степен дава отговор на потребностите на военновъздушните ни сили и се вписва в условията. " Ценим високо всеки лев на българските данъкоплатци, не одобрявам игрите със стотици милиони ", съобщи Вигенин.

Зам.-председателят на Народно събрание Веселин Марешки съобщи, че ще инициира референдум дали е уместен този " масраф " за нови самолети, тъй като никой " не го еня " за българските жители. " Ако цените всеки лев на българския гласоподавател, допитахте ли се до тях дали желаят да ги хачим за железа или за решение на демографските проблеми ", попита той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР