Управляващият Социалдемократически съюз (СДСМ) на Северна Македония на досегашния премиер

...
Управляващият Социалдемократически съюз (СДСМ) на Северна Македония на досегашния премиер
Коментари Харесай

Зоран Заев спечели парламентарните избори в Северна Македония

Управляващият Социалдемократически съюз (СДСМ) на Северна Македония на досегашния министър председател на страната Зоран Заев разгласи победа на парламентарните избори въз основа на предварителни данни на Македонската изборна комисия.
Според последни данни социалдемократите от "Можем ", които дадоха обещание да обезпечат на Република Северна Македония европейско бъдеще, взимат минимум три мандата повече спрямо обединението "Промяна за Македония ", отпред на която е опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски. По данни на Държавната изборна комисия при обработени близо 94% от подадените бюлетини социалдемократите водят с 36.1% от гласовете, съобщи "Ройтерс ". ВМРО-ДПМНЕ е на второ място - с 35.9%, а етническият албански Демократичен съюз за интеграция се подрежда на трето място - с 10.2%.
Гласуването на предварителните избори на страната беше отсрочено за 12 април заради пандемията от ковид и лиши три дни. Според ЦИК общо 1 814 263 жители на Северна Македония са имали право на глас. В понеделник гласоподаваха пациенти с COVID-19, във вторник - жители, които са у дома по здравословни аргументи, пандизчии, отделения на старешки домове. Сряда беше разгласен за почивен ден в страната, в този ден всички останали жители на Северна Македония можеха да гласоподават.
Според Държавната изборна комисия на Северна Македония, всички 3 480 изборни секции, които бяха отворени до 21:00 часа локално време, са били затворени в точния момент. В 20:00 часа изборната интензивност беше 50,86%.
Според предварителните резултати от обработката на 80% от гласовете, СДСМ печели с 36,5%, най-голямата опозиционна ВМРО-ДПМНЕ е на второ място 35,4%, следвана от най-голямата албанска партия Демократичен съюз за интеграция с 10%.
"Коалицията на СДСМ води с два мандата, съгласно изборната комисия. Тенденцията нараства и получаваме нова информация. Имам достойнството като началник на изборния щаб да разглася успеха на моя СДСМ и най-голямата ни коалиция след 18 години, ние разгласяваме успеха с решително преимущество ", сподели генералният секретар на социалдемократите Люпчо Николовски пред партийния щаб, след което успеха беше отпразнувана с музика.
Малко по-късно, ръководителят на СДСМ Зоран Заев съобщи, че сега СДСМ и обединението "Ние можем " имат преимущество над 3 места в Народното събрание, с опция за още едно или две. Той съобщи, че неговата партия сега има 49 депутати, до момента в който ВМРО-ДПМНЕ - 46.
"Нашата коалиция е победител в тези избори. Гражданите излязоха и гласоподаваха за ред, правдивост, по-добро през днешния ден и по-добро на следващия ден. Имахме мирни, почтени, свободни, почтени и демократични избори ", сподели Заев. Той акцентира, че схваща позицията на жителите, които не са отишли на урните.
"Знам, че тези хора желаят повече правдивост и им давам обещание, че ще има правдивост. Ще направя всичко допустимо да изкажа позицията си на глас на идващите избори. Пътят е прав, само че би трябвало да работим още по-усилено и още по-усилено. "Обещавам ви, че ние ще създадем това в бъдеще, заплатите ще се усилят, парите ще бъдат върнати на жителите ", съобщи Заев, който добави, че ще подадат ръка на всеки, който се нуждае от поддръжка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР