Управляващият лявоцентристки алианс запазва преднина Около 7,3 млн. шведи са

...
Управляващият лявоцентристки алианс запазва преднина Около 7,3 млн. шведи са
Коментари Харесай

Подем на крайната десница в Швеция

Управляващият лявоцентристки алианс резервира преднина

Около 7,3 млн. шведи са призовани да изберат в неделя 349 депутата в новия парламент в избори, които може да преобърнат трагично политическия пейзаж в скандинавската страна, съобщи Ройтерс.

Управляващият лявоцентристки алианс към Социалдемократическата партия води в изследванията, само че левицата може да получи най-ниския резултат в историята си. Плътно зад тях е дясната опозиционна коалиция, която се надява на напредък.

Ключов състезател обаче са националистите и крайнодесни “Шведски демократи ”, които се обрисуват като втората по мощ независима политическа мощ, която ще диктува своите правила и евентуално ще може елементарно да смъкна всяко държавно управление на малцинството. Каквото е и актуалното на премиера Стефан Льовен.

С към 40% поддръжка за двата съществени политически блока, който и да пристигна на власт би трябвало да разчита на поддръжка от опозицията или от “Шведски демократи ”. С които и левите, и десните публично не желаят да се коалират.

В резултат на вота през 2014 година Швеция получи най-слабото си държавно управление, а социалдемократите за първи път от 57 година се принудиха да образуват ръководеща коалиция със Зелените и с неофициалната поддръжка на Левицата.

Тогава “Шведски демократи ”, която произлиза от придвижване на бели националисти и неонацисти от 90-те година, взе 12,9%. Настоящите анкети й дават под 20%, само че редица други изследвания през последните месеци й отредиха първо място на изборите на 9 септември.

Добър резултат за националистите ще бъде в синхрон с наклонността в други европейски страни. Крайнодесни популисти, които са съперници на миграцията, са на власт в Италия и Австрия.

Поддавайки се на опасения в обществото, кабинетът на Льовен коренно стегна разпоредбите за даване на леговище. Но “Шведски демократи ”, които погнаха откритите расисти в редиците си, насочиха напъните си в антиимигрантска изразителност, с която ускориха позициите си.

Според анализатори десният алианс, в който господства Умерената партия, въпреки всичко може да поеме властта, разчитайки на неофициална поддръжка от националистите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР