Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева призова

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева призова
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева призова САЩ да променят или да премахнат тавана на дълга

Управляващият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева прикани политиците в Съединени американски щати да намерят различен метод за контролиране на дълга, с цел да се постави завършек на инфарктните бюджетни договаряния до последния миг, които изправят международната стопанска система пред предотвратими опасности, оповестяват от българското посланичество на Фонда.

„ Бихте ли могли, апелирам, да предложите друг метод за метод към тази тематика? “ попита реторично Георгиева на конференция във Вашингтон след публикуването на обновената прогноза на МВФ за американската стопанска система.

Фондът леко увеличи прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати през 2023 година до 1,7 на 100 по отношение на предстоящите по-рано 1,6 на 100.

„ Икономиката на Съединени американски щати се оказа устойчива “, съобщи Георгиева. През 2024 година растежът на Брутният вътрешен продукт ще намалее до 1 на 100, като „ забавящият се, само че към момента постоянен напредък “ ще увеличи безработицата до 4,4 на 100 в края на идната година.

„ Инфлацията остава недопустимо висока, “ означи Георгиева и добави, че поради това Управлението за федерален запас ще би трябвало да резервира лихвите малко по-високи за по-дълго време. Очакванията са лихвеният % да остане сред 5,25 на 100 и 5,5 на 100 до края на 2024 година

Георгиева също по този начин съобщи, че американското държавно управление би трябвало да понижи дефицитите, най-много посредством повишение на данъчните доходи.

„ Колкото по-бързо са случи това пренастройване на бюджета, толкоз по-добре. Добре е да се означи, че тези фискални корекции могат да бъдат изтеглени напред и това би помогнало на УФР в напъните му да понижи инфлацията, “ добави тя.

По тематиката за дълга на Съединени американски щати, в отчета на МВФ се отбелязва: „ Балансирането на ръба във връзка с тавана на федералния дълг може да сътвори спомагателни, напълно предотвратими

систематични опасности както за американската, по този начин и за световната стопанска система в миг, когато към този момент има очевидно напрежение.

За да се избегне обостряне на рисковете, таванът на дълга би трябвало да бъде неотложно нараснал или анулиран от Конгреса “.

В неделя американският президент Джо Байдън и ръководителят на Камарата на представителите в Конгреса Кевин Маккарти оповестиха постигането на кардинално съглашение за повишение на тавана на държавния дълг. Договореното занапред би трябвало да бъде гласувано в Конгреса.

Георгиева разкритикува Съединени американски щати за бавенето в постигането на съглашение безусловно до последния миг

и съпостави разногласието сред политиците във Вашингтон с приказката за Пепеляшка. Стабилността на международната финансова система е застрашена от воденето на политическите договаряния в Съединени американски щати в „ 12-ия час “, предизвести ръководещият шеф на МВФ.

„ Всички сме чели приказката за Пепеляшка и по какъв начин тя би трябвало да си тръгне от бала тъкмо в среднощ. И ние се намираме в този миг “, сподели Георгиева във Вашингтон. „ Така че, извинете, само че може ли да решим този въпрос, преди каляската да се е трансформирала в тиква? Не е единствено загубата на пантофката това, от което сме застрашени. “

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР