Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че
Коментари Харесай

Много вероятно е МВФ да понижи още прогнозите си за глобалния растеж

Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева съобщи, че е "много евентуално " Фондът да понижи в допълнение прогнозите си за световен напредък, защото пандемията от ковид е блъснала по-силно редица стопански системи, в сравнение с е било планувано по-рано.

"Постъпващите данни от доста страни са по-лоши от към този момент песимистичните ни прогнози за международната стопанска система ", уточни Георгиева по време на онлайн конференция, спонсорирана от "Файненшъл таймс ".

"Много евентуално е да излезем с актуализацията на нашите прогнози някъде през юни, като към този миг упованията ни са, че ще има малко повече неприятни вести във връзка с това по какъв начин виждаме 2020 година ", акцентира тя.

Прогнозата на Фонда преди месец бе, че блокирането на бизнеса и ограниченията, целящи да забавят разпространяването на вируса, ще хвърлят света в най-дълбоката криза от времето на Голямата меланхолия през 30-те години на предишния век, като световният БВП ще се свие с 3% през актуалната година.

Основният сюжет на МВФ, съгласно който резултатът от пандемията ще отслабне през втората половина на годината, предвиждаше възобновяване на растежа до равнище от 5,8 на 100 през 2021 година. Но Фондът също по този начин предизвести, че прогнозата му е внимателна и зависи от постъпващите данни.

Съединените щати изгубиха 20,5 милиона работни места през април, като нивото на безработица е 14,7%, а някои американски чиновници обявиха, че данните за работни места през май могат да бъдат още по-лоши.

МВФ нормално преразглежда прогнозите си за международната икономическа вероятност при започване на юли. Георгиева предизвести, че влошаващите се данни също по този начин могат да значат, че разрастващите се пазари и разрастващите се стопански системи ще имат потребност от повече от 2,5 трилиона $ в допълнение финансиране, с цел да се оправят с пандемията.

Месец след пролетните срещи на МВФ и Световната банка Кристалина Георгиева съобщи, че членовете на МВФ към момента нямат съглашение по въпроса за нови специфични права на Фонда - стъпка, последно подхваната през 2009 година, която ще обезпечи стотици милиарди долари нова ликвидност за всички членове на интернационалната организация - и небогати, и богати.

Устойчивостта на дълга остава съществена угриженост, а страните би трябвало да построяват по-устойчиви стопански системи, с цел да могат да се оправят с рецесиите в бъдеще, сподели още Георгиева акцентирайки, че МВФ "много желае " да поддържа Аржентина, защото страната има проблеми както с коронакризата, по този начин и с равнището на дълга.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР