Управляващите в западната ни съседка налагат на учените каква история

...
Управляващите в западната ни съседка налагат на учените каква история
Коментари Харесай

Цочо Билярски: В Скопие се вихри закъснял комунизъм –Иван Михайлов не е фашист, той спира създаването на Хитлерова Македония

Управляващите в западната ни съседка постановат на учените каква история да пропагандират

Със самолети и жп линия няма да отворим очите и ушите на хората, споделя пред Faktor.bg историкът

Интервю на Васил Василев

- Г-н Билярски, за какво толкоз години след гибелта на Иван Михайлов в Северна Македония той беше разгласен за фашист, имат ли причина западните ни съседи за сходни обвинявания?

- Трябва да стартираме от там, че към Вардара простотията не си е отишла, а в противен случай – надвива и набира инерция. По върховете в Северна Македония – и в президентството, и в държавното управление се вихри някакъв просрочен комунизъм. Чух последните изказвания на македонския министър председател, който също е харвардски ученик, както Кирил Петков. Но наподобява в „ Харвард “ не учат история. Гледайки резултатите от тяхното ръководство и приказки, мъчно ни е да си разбираем какво са учили и какво са научили? Там, край Вардара, некомпетентността е толкоз огромна, че човек не е наясно по какъв начин може да се беседва с такива хора. Когато обсъждаш даден въпрос, би трябвало да имаш разбиране от съответната тематика. Още през 1925 година след 6-ия конгрес на Вътрешна македонска революционна организация от Съветския съюз в официоза в. „ Правда “ излиза едно малко известие, в което се твърди, че отпред на организацията е застанал един „ фашист “. В нашите среди, на Балканите, няма фашизъм. В Италия и в Германия се появяват Мусолини и Хитлер. Тези приказки за Иван Михайлов и за Вътрешна македонска революционна организация се ширят в Коминтерна и по-късно, само че в Северна Македония и до през днешния ден след толкоз години оттогава нищо не са научили. Макар че, в случай че четат личните си книги, които излизат в Скопие, би трябвало да приказват с малко повече разум. Акад. Данчо Зографски има доста изявления за Иван Михайлов и за Третия райх в сп. „ Гласник “. Историкът Мариян Дмитриевски издаде три тома с документи и проучвания към Македония и Третия райх. Там нещата са казани доста ясно. В противоположен случай излиза, че България е била цялостна единствено с такива, за каквито приказват Пендаровски, Ковачевски и Османи. Човек се усеща неловко, когато слуша какъв брой са некомпетентни тези хора. В България също има доста изявления за Иван Михайлов, построени на документална база, и не знам къде търсят провокации по тематиката. Вярно, не може да се каже, че той е публицист или стихотворец, с цел да бъде кръстен културен център на негово име, само че е обвързван с Македонския теоретичен институт. Той дава хрумвания за записване на мемоари от революционното придвижване, както и за събиране на музейни полезности, които постъпват в сбирката на института. В тесни връзки е с проф. Любомир Милетич, проф. Никола Милев, проф. Александър Балабанов, проф. Иван Гьоргов, Христо Силянов и други В Скопие би трябвало да имат напълно друго отношение към Иван Михайлов, тъй като и там има хора, които знаят истината и познават биографията и творчеството му.

- Каква е историята към изпращането на Михайлов от Хитлер в Скопие?

- Валтер Шеленберг, който е отпред на разузнаването в Третия райх, написа в спомените си за Иван Михайлов. Той споделя за този миг, когато под натиска на Хитлер е изпратен в Скопие, дружно с някогашните членове на организацията и членове на Централния комитет на Вътрешна македонска революционна организация при започване на септември 1944 година Те е трябвало да разгласят самостоятелна македонска страна, както до този миг съществуват Хърватия и Словакия. Иван Михайлов в последния миг се отхвърля. Отива в Скопие и беседва с Владо Куртев, Жоро Настев, Кирил Дрангов, както и с останалите ръководители на организацията. Те също застават на неговото мнение, че това не може да се реализира. Тогава Хитлер минава към различен вид – в случай че Михайлов откаже, за първи президент на новата страна да бъде разгласен първият ръководител на ВМОРО доктор Христо Татарчев от Ресен. Той обаче също не се съгласява. Всичко е разказано в непокътнатата немска документи и даже са записани имената на членовете на неосъщественото държавно управление, част от които са от Акционните комитети от 1941 година Интересно е, че в тези „ държавни управления “ – и при Михайлов, и при Татарчев – влизат български дейци и от ляво, и от дясно.

- След Самуил, Гоце Делчев и Иван Михайлов, коя може да бъде идната „ жертва “ на македонската история?

- Като фашисти бяха оповестени едни от най-големите български учени като проф. Никола Милев, издателят на в. „ Зора “ Данаил Крапчев от Прилеп, Александър Балабанов от Щип, Иван Гьоргов от Велес и така нататък Само роденият в Ресен Симеон Радев не са се сетили да разгласят за фашист, само че него пък много несполучливо се пробваха да си присвоят. Нали той е създател на „ Строителите на модерна България “, а не на „ Строителите на модерна Македония “. Ще излезе, че е имало повече фашисти в Македония, в сравнение с в Италия или в Германия. Тази дивотия е скандална и аз не мога да схвана за какво в Европейския съюз още ги одобряват на съществено. Явно в Северна Македония по-силно викат, до момента в който в България нещата са по-спокойни и не се покачва звук. Не че и тука няма кресльовци! Как обаче да обясняваш тематика на безкнижни и глупави хора? Освен дивотия и плиткоскроени операции, не мога да прозра друго в средите, които управляват тази страна.

- Защо обаче се получава самобитен негоден телефон – комисар от Европейска комисия съобщи тази седмица, че Албания и Северна Македония са покрили всички критерии за започване на диалози за участие в Европейски Съюз, а в това време не са изпълнили контракта с България?

- България взе участие в две международни войни с Германия. Начело на Европейска комисия стои германката Урсула фон дер Лайен, там има и французи. Тези хора не четат ли какво написа в учебниците им по история или може би и те би трябвало да бъдат поправени. Френските и немските историци са измежду водещите в света и имат свои школи от епохи. В същото време тези политици, а и народът не чете и сякаш не знае каква е истината. Дори един Тодор Живков, когато ходеше да договаря с Л. Брежнев или с Й. Б. Тито, водеше със себе си съветници - историци, филолози, фолклористи и езиковеди. Сегашните ни ръководещи приказват толкоз на едро, че на човек му идва да се хване за главата. Много се приказва, малко се чете. Аз работих близо 40 години в архивите и в никакъв случай не съм видял нито един от тези „ експерти “, които „ схващат “ от македонския въпрос там. От къде черпят информация, не ми е ясно.

- Къде можем да намерим пресечна точка със Скопие в обстановка на непрекъснати офанзиви и на опити за борба от македонска страна?

- Аз не виждам пресечната точка сред България и Северна Македония, тъй като нашата позиция е такава, каквато е историческата истина. В същото време чуваме по какъв начин македонската част от историческата комисия разказва персони и събития по радикално друг метод, нямащо нищо общо с историческата истина. Много е мъчно да се спори с хора, които са некомпетентни. Освен това, те не смеят да цитират даже личната си документи, с която разполагат. Дори на паметника на цар Самуил написа „ Самоил “, а не както е остарялото библейско име. Започнали са да отстраняват буквата „ в “ във семействата и по този начин Ивановски към този момент се споделя „ Иваноски “, което е скудоумие. Ние би трябвало да сме на позицията на гърците, които не са ни близки, само че те ясно споделиха – античната история е наша, Македония съществува от края на есента 1944 година, до тогава историята е наша; занимавайте се с Лазар Колишевски, Кръсте Цървенковски, Лазар Моисов и с всички останали „ строителите на модерна Македония “. В противоположен случай няма да преговаряте за Европейски Съюз, тъй като не изпълнявате критериите. С мои сътрудници от Скопие имаме и общи изявления, които получиха високи държавни награди в самото Скопие, на панаира на книгата. Сега очевидно е пристигнала някаква нова генерация историци, която е тясно обвързвана с държавното управление на Северна Македония. То на собствен ред диктува на тези „ учени “ по какъв начин да пишат историята.

- Трябва ли да търсим виновността единствено в Северна Македония?

- Разбира се, че не би трябвало да търсим виновността единствено в другите, тъй като нашата агитация 5 пари не коства. Покойният акад. Иван Дуйчев разказваше за научните си командировки в чужбина. Когато отива в друга страна, първо посещава библиотеките, с цел да види какво има там за България. Той споделяше, че на рафтовете стои единствено „ Македония. Сборник от документи и материали “ от 1978 година В същото време стелажите с румънска, югославска, гръцка и турска литература са цялостни и всичко е преведено на няколко езика. До ден сегашен пропагандата ни е на същото равнище. Ние желаеме с полуграмотни хора да стигаме до общи решения. Българският министър-председател през днешния ден приказва едно, на следващия ден друго, същото беше и при предходното държавно управление. Със самолети и жп линия няма да се отворят очите и ушите на хората, тъй като историята не е фантастика. В нея всичко е посочено тъкмо и ясно, въз основата на богата и красноречива документи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР