Управляващите увеличават инвалидните пенсии. Поправката в бюджета за Държавно обществено

...
Управляващите увеличават инвалидните пенсии. Поправката в бюджета за Държавно обществено
Коментари Харесай

Увеличават социалните пенсии за инвалидност

Управляващите усилват инвалидните пенсии. Поправката в бюджета за Държавно публично обезпечаване беше импортирана след митинг на майките от самодейността " Системата ни убива " и провокирана от това незабавна среща на управленията на парламентарните групи на ръководещото болшинство. 

Промяната планува за хората със 100 % степен на увреждане с избрана непозната помощ страната да изплаща 160 % от обществената пенсия за напреднала възраст, която както и до момента служи за основа за калкулации.. Досега  този % беше 135. За хората с 91 до 100 % трайно понижена продуктивност пенсията към този момент ще  е 140 %, а за най-масовия случай, когато увреждането е от 71 до 90 % пенсията  се покачва от 125 на 130 %. 

Това ще коства на хазната 9 млн. лева. Парите ще дойдат от икономии в бюджета на Държваното публично обезпечаване, изясни ръководителят на Бюджетната комисия Любомир Каримански. 

Осигуряването на обществената поддръжка за нуждаещи се жители е приоритет за държавното управление, съобщи министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков: 

" В огромна степен дава отговор на настояванията на майките за увеличение на обществените пенсии ".

Гьоков регистрира още, че общо 230 млн. лева от Бюджета на държавното публично обезпечаване са директно ориентирани за поддръжка на хората с увреждания. 

Следващата седмица деятели на " Системата ни убива " ще участват на съвещанието на Социалната комисия, а ръководещите дадоха обещание цялостна промяна в обществения бранш. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР