Управляващите съдружници адв. Палева и адв. Сутулова са адвокати със

...
Управляващите съдружници адв. Палева и адв. Сутулова са адвокати със
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем ако кандидатстваме за подкрепа на микро и малки предприятия?

Управляващите съдружници адв. Палева и адв. Сутулова са юристи със стабилен опит, само че младият екип на сдружението предлага по ексцентрично виждане и използване на актуалните трендове в правната догматика, тъй като и правото като всяка просвета се развива. Екипът на адвокатската фирма е обществено зает и с богат опит в намирането на бизнес решения, даже и в тези комплицирани за всички дни на международна пандемия и икономическа рецесия.

С общителното подпомагане от страна на Адвокатско сдружение „ Палева и Сутулова”, представяме изискванията за кандидатстване по програмата за поддръжка на микро и дребни предприятия, посредством която претендентите получават еднократна безплатна помощ.

Цел на програмата – Осигуряването на действен капитал за покриване на разноски, зародили след 13.03.2020 година

Кой може да кандидатсва – Кандидатите за помощ по тази стратегия са еднолични търговци, търговски сдружения и кооперации, които са които са регистрирани преди 01.01.2019 година и през 2018 година и 2019 година са осъществявали стопанска активност. Същите би трябвало да дават отговор на условията за микро или дребни предприятия, според Закона за дребните и междинни предприятия, което значи да имата надлежно с под 10 души личен състав и 3.9 млн. лв. оборот и с под 50 души личен състав и 19.5 млн. лв. оборот.

Същите търговци или кооперации би трябвало да са изпитали понижаване в оборота в следствие от епидемията COVID-19. Подобно понижаване е налице, в случай че са записали спад най-малко 20% в оборота за месеца, предшестващ месеца, в който е подадено заявката (април 2020 г.). Съпоставката дали е налице понижаване се прави по отношение на приблизително аритметичния оборот за 2019 година Кандидатите следва да не са били в затруднено състояние към 31 декември 2019 година, а намаляването в оборота е настъпило след тази дата, т.е. в следствие от епидемията от COVID-19.

Кой не може да кандидатства : Не могат да се възползват от тази мярка еднолични търговци, търговски сдружения и кооперации, които са в региона на селското стопанство, хранителната индустрия и производството на питиета.

Недопустимо е да вземат участие претенденти в следните неизчерпателно изброени случаи: оповестени или в произвеждане по несъстоятелност; в процедура по ликвидация; прекратили дейност; имащи отговорности за налози и осигурителни вноски и така нататък повече от 1 на 100 от сумата на годишния общ оборот на предприятието-кандидат за последната завършена финансова година

Не могат да аплайват клонове на търговци;

За каква сума може да се кандидатства : Общ размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 173 000 000 лв.. Средства, които могат да Ви бъдат отпуснати са в диапазона от 3 000 до 10 000 лв.. Важно е кандидатстването да се предприеме допустимо най-рано, защото процедурата продължава до привършване на средствата и Вашето заявление може въобще да не бъде прегледано. Трябва да се има поради, че търсената безплатна финансова помощ не може да надвишава 10% от чистите доходи за продажби от приходната част на доклада за приходите и разноските за 2019 година

Кога стартира и завършва програмата : Предполагаемата дата за начало на процедурата е 01.05.2020 година Краен период за подаване на предложенията 30.05.2020 година Срок за осъществяване на плана е 3 месеца от подписване на контракта за безплатна финансова помощ.

Как става кандидатстването : Кандидатите следва да имат годен дипломиран електронен автограф – КЕП с титуляр и създател физическото лице, което е формален представител на претендента или КЕП с титуляр юридическото лице – претендент. Тези сдружения, които нямат КЕП могат да се снабдят с безвъзмезден подобен, годен за един месец от доставчиците „ Борика “ АД и „ Евротръст Технолъджис “ АД, с които Държавна организация „ Електронно ръководство “ има контракт.

Кандидатстването се прави онлайн посредством Информационна система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България 2020 /ИСУН 2020/, където се показва комплект докумени, подписани с електронен автограф и някои други документи, за които ще се извлича служебно информация, само че е допустимо да бъдат поискани в доста къси периоди. В тази връзка предлагаме авансово доставяне с тях. Това са Удостоверение от Националната организация за приходите за липса на отговорности на претендента (издадено не по-рано от 6 месеца преди датата на представянето му) или Удостоверение от Националната организация за приходите за съществуване на отговорности на претендента, от което да е видно че размерът на неплатените отговорности е не повече от 1 на 100 от сумата на годишния общ оборот на предприятието-кандидат за последната завършена финансова година; Удостоверение за липса на отговорности към общината по седалището на търговеца кандидат; Свидетелство за съдимост на всички лица, с право да съставляват кандидата;

Както се схваща от предварителната информация, от тази помощ могат да се възползват търговци и кооперации с неплатени осигуровки и налози, в случай че размерът на неплатените отговорности е не повече от 1 на 100 от сумата на годишния общ оборот на предприятието-кандидат за последната завършена финансова година, само че до 50 000 лв..

Членовете на Адвокатско сдружение „ Палева и Сутулова” могат да ви оказват помощ с кандидатстването, като в началото извършат инспекция дали отговаряте на формалните критерии за допустимост по програмата, след което ще ви окажатсъдействие при попълване на формуляра за кандидатстване, приложенията и плановата документи в ИСУН 2020.

С АД „ Палева и Сутулова” можете да се свържете на електронния адрес: [email protected]
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР