Управляващите предприемат пореден опит за легализиране на незаконните строежи. Депутати

...
Управляващите предприемат пореден опит за легализиране на незаконните строежи. Депутати
Коментари Харесай

ГЕРБ опитва да легализира незаконните строежи

Управляващите подхващат следващ опит за узаконяване на противозаконните градежи. Депутати от ГЕРБ оферират притежателите на сходни постройки да ги узаконят, като основното изискване е да платят 30% от строителната стойност на обекта. Това излиза наяве от ремонти в Закона за устройство на територията (ЗУТ), импортирани в Народното събрание директно преди великденските празници. Предвидената комплицирана процедура обаче авансово слага под подозрение резултата от новата законотворческа самодейност.
С измененията се основава нов режим за легализиране на избрани категории градежи, построени без строителни бумаги след 1 април 2001 година В претекстовете към законопроекта вносителите напомнят, че в предишното е имало процедури за легализиране на незаконни градежи, издигнати до 31 март 2001 година, които обаче са отпаднали след анулацията на Закона за териториално и селищно устройство. " Премахването на процедурите по легализиране имаше икономическа и техническа логичност, само че десетилетия по-късно се появява нужда от нови, по-гъвкави правила, свързани със градежите, които дават отговор на строителните правила, само че са построени без строителните бумаги ", считат депутатите на ГЕРБ.
Новите текстове в Закон за устройство на територията гласят, че избрани противозаконни градежи няма да се отстраняват, в случай че " са възможни по настоящ обстоен организационен проект, както и по обстоен организационен проект, който би могъл да бъде утвърден за съответния парцел, и подхождат на този закон, актовете по неговото използване и другите правила и нормативи по проектирането и строителството ". Изрично се прецизира, че не подлежат на легализиране градежи или елементи от градежи в предпазени територии и вододайни зони, осъществени без позволение или в нарушаване на специфичните закони, регулиращи сходни региони, написа в. " Сега ".
От законовите ремонти ще могат да се възползват притежатели на някои видове градежи от четвърта категория по Закон за устройство на територията - жилищни и смесени здания със приблизително застрояване, паркове, градини и озеленени площи до 1 хектар, здания и уреди за публично обслужване с разгъната застроена повърхност от 1000 до 5000 кв. м или с потенциал от 100 до 200 места за гости. Включена е и цялата пета категория - жилищни и смесени здания с ниско застрояване, вилни здания, здания и уреди за публично обслужване с повърхност до 1000 кв. м или с потенциал до 100 места, индустриални здания, съоръжения и уреди с потенциал до 50 работни места и други Новите правила ще важат и за краткотрайните градежи, разнообразни типове икономически постройки и други
Ще могат да се узаконят и вътрешните преустройства на градежите от първа до четвърта категория, с които не се визира структурата им. Тук влиза огромна част от инфраструктурата на страната, както и индустриални предприятия с над 500 работни места, жилищните здания с високо застрояване, постройките за публично обслужване с повърхност над 5000 кв. м и други
Самата процедура по легализиране стартира след заявление на притежателя (или лицата с учредено право на градеж за съответния обект) до органа, който е трябвало да издаде разрешението за градеж. В рамките на един месец длъжностните лица би трябвало да кажат дали молбата дава отговор на изискванията за узаконяване. Възможно е те да откажат, при което влизат в действие плануваните по закон ограничения за унищожаване на противозаконен градеж.
Ако получи единодушие, притежателят би трябвало да премине през дълга процедура . В нея влизат одобрение на обстоен организационен проект за легализиране (ако е необходим), издаване на схема и виза за легализиране, координиране на план за легализиране, съдържащ геодезическо и архитектурно снимане на обекта, приемане на мнение от инженер-конструктор за възможни спомагателни укрепителни действия и така нататък След това градежът би трябвало да се приведе в сходство със съгласувания план и да му се сформира механически паспорт. Накрая би трябвало да се платят 30-те % санкция и едвам тогава ще се издаде актът за легализиране. Строителната стойност ще се дефинира с методика, издадена от районния министър.
Управляващите стимулират самодейността с потребността да бъдат отстранени " негативите, които генерират кметовете на общини, защото процедурите по унищожаване на противозаконни постройки водят след себе си както тежки административни проблеми, по този начин и проблеми от обществено естество ". Предвидената самобитна санкция била задоволително висока, с цел да не насърчава противозаконното строителство, а средствата от нея щели да подкрепят общинските бюджети.
Друга причина била така наречен циклична прошка на противозаконните градежи, която съгласно депутатите се правила с периодически ремонти в Закон за устройство на територията. " Създадената порочна процедура подтиква жителите към построяването на противозаконни градежи поради настройката в обществото, че " някой ден ще удължат периода ", сочат вносителите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР