Управляващите готвят реформа в антикорупционната комисия като се предвижда КПКОНПИ

...
Управляващите готвят реформа в антикорупционната комисия като се предвижда КПКОНПИ
Коментари Харесай

Оставката на Цацаров - първо през антикорупционната комисия в НС, а после - в пленарна зала

Управляващите готвят промяна в антикорупционната комисия като се планува КПКОНПИ да бъде разграничена на две, а също така органът да може да проверява. Матеев е безапелационен - по този метод не се основава различен на прокуратурата орган.

Относно желаната оставка на основния прокурор Иван Гешев, Матеев счита, че ръководещите не се намират в патова обстановка. Коалицията чака отговор от обвинител №1, само че не е наивна и не чака обвинител №1 да си тръгне от поста непринудено.

" Макар че в тази ситуация с Иван Гешев фигурата на основния прокурор е значима по отношение на желаното му премахване, защото той се изявява повече като политик, в сравнение с като правист и прокурор, по-важни са функционалностите на основния прокурор и неговите пълномощия, поради и настояванията на Европейската комисия ", разяснява още Милен Матеев пред Българската национална телевизия.

Той акцентира, че следва да бъде изменен механизмът за надзор, следствие и предявяване на отговорност. Идеята, която най-вероятно ще бъде осъществена, е да се избира на инцидентен принцип арбитър от наказателната гилдия на Върховен касационен съд, който да извършва пъкъл хок функционалността на проверяващ основния прокурор.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР