Управляващи и опозиция се обединиха в съгласието си да отпадне

...
Управляващи и опозиция се обединиха в съгласието си да отпадне
Коментари Харесай

Премахва се подоходният критерий за пенсиите на децата без родители

Управляващи и съпротива се сплотиха в единодушието си да отпадне подоходният аршин за пенсиите на деца без родители. До тук се стигна след диалози с премиера и вътрешния министър.

" Имаме добра вест, имаме победа – безусловно всички деца сираци ще получат поддръжка от страната без подоходен аршин. Обидата, че откакто един път са осъдени от ориста, за повторно ги санкционира личната им страна, ще отпадне ", сподели омбусманът Мая Манолова в коридорите на Народното събрание, съобщи БГНЕС.

Тя посочи, че става дума за 6000 деца и е безусловно във опциите на българската страна да поддържа всяко едно от тях.

„ Всички деца сираци ще получават финансова поддръжка от българската държа, което е почтено, което е справедливо”, добави Манолова.

Месечната помощ се дава до навършване на 18-годишна възраст, а в случай че детето учи - до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст. Размерът ѝ се дефинира всяка година със Закона за държавния бюджет, само че не може да е по-малък от миналата година.

За 2019-та размерът на помощта към момента не е конкретизиран. По предварителни калкулации мярката ще е към 4 млн. лв..

В първичния вид беше заложено за така наречен кръгли сираци да няма условие за приходи, само че да има такова за фамилиите на децата с един умрял родител.

Запазват се изискванията децата постоянно да посещават подготвителните групи в детските градини или в учебните заведения, в случай че това е невероятно заради здравословното им положение.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР