Управляващата във Виена коалиция на канцлера Себастиан Курц (вляво) и

...
Управляващата във Виена коалиция на канцлера Себастиан Курц (вляво) и
Коментари Харесай

Интернационал на популистите

Управляващата във Виена коалиция на канцлера Себастиан Курц (вляво) и вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, водач на крайнодясната Партия на свободата, въплъщава това, което някои считат за новия дух в Европа – отводът от демократичната народна власт.

© HEINZ-PETER BADER Барбара Везел " Дойче веле " Търговските войни на Тръмп и намесата на Путин са същинските закани за Европа. Още по тематиката
Германия ще връща имигрантите от границата си (обновена)

В рамките на 48 часа записаните в Италия и Гърция мигранти ще бъдат изпращани назад. Засега единствено Атина е съгласна
6 юли 2018
Оста на популистите

С твърдата си линия против миграцията Курц завоюва властта в Австрия и в този момент придвижва посланията си на европейско равнище с австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз
5 юли 2018
Австрия затваря 7 джамии
8 юни 2018 Европейският съюз дълго време функционираше, воден от убеждението, че всички рецесии могат да се вземат решение с взаимни отстъпки, които не уронват демократичните устои на общността. Сега обаче е заставен да забележи по какъв начин тази считана до неотдавна за непоклатима максима е пометена от събитията и по какъв начин самият той е изправен пред нуждата още веднъж да потвърждава своята еднаквост.

А отсреща му се е изправил младият австрийски канцлер Себастиан Курц, уверен, че би трябвало да измести политиката на целия съюз надясно. Управляващата във Виена коалиция с дяснопопулистката Партия на свободата, която в идните шест месеца ще ръководи Съвета на Европейски Съюз, по необикновен метод въплъщава това, което някои считат за новия дух в Европа – отводът от демократичната народна власт. Проправя си път някакъв нов Интернационал на популистите, а канцлерът Курц усърдно се прави, че не вижда нищо, повтаряйки все едни и същи баналности за Европа.
С това той позволява фундаментална политическа неточност, пропилявайки доверието на европейците още през цялото време. Но Курц не е единственият, който играе в този тим. Първото му грехопадение беше, че стартира да се умилква към Виктор Орбан – индивидът, който желае да изкара нарушители всички, които оказват помощ на мигрантите в Унгария. В същия тим попада и цялата консервативна Европейска национална партия, която от години тихомълком толерира властническия курс на Орбан, до момента в който произнася лицемерни морални апели.

Себастиан Курц пък желае да ни убеди, че може хем да се подхранва национализмът, хем Европа да си остане цяла. В последна сметка дребна Австрия извлича изгоди таман от богатствата на тази Европа. Само че едното изключва другото: или във Виена ще се крещи " Австрия първа! ", или канцлерът ще работи за общността. Същото важи и за Италия, където Матео Салвини затваря пристанищата на страната, само че в това време приканва Европейски Съюз към взаимност. А това, което се разигра през последните дни в Берлин и Мюнхен, подозрително наподобява на " Германия над всичко " и като че ли е артикул на същия мозъчен концерн. Онова, което се пробват да ни продават в този момент, е чиста политическа машинация! Или шовинизъм, или Европа: държавните и партийните водачи ще би трябвало да решат на коя страна застават. Лицемерният двоен курс единствено предизвиква възхода на десните и разпръсква вируса на европейското опустошение.

Австрийският канцлер слага в центъра през идните шест месеца миграционната политика. И в действителност има още какво да се прави, тъй като от години Европейски Съюз не може да се споразумее към рационални решения. Само че най-важните тематики на Европа понастоящем са разпадането на западната ценностна общественост, комерсиалните войни на Доналд Тръмп и предстоящата му офанзива против НАТО. Можем да прибавим и желанието на президента Путин да се меси в работата на европейците и неговата жадност за власт. Това са действителните закани за всички нас, а не тези близо 40 хиляди мигранти, които през тази година са стигнали до европейските крайбрежия. Европа няма потребност от " Проекта боязън ", посредством който мигрантите да бъдат превръщани в изкупителни жертви за политическите пропуски на страните от Европейски Съюз. Нямаме потребност от национални солови акции, тъй като те пречат да се намерят хуманни и почтени решения на международния проблем с миграцията.
От историята на ХХ век всички ние знаем какви са последствията, когато болшинството подклажда ненавист и боязън към малцинствата. А значителен брой европейски политици като че ли още веднъж изпитват желанието да надзърнат точно в тази пропаст. Те си играят с огъня и залагат на карта бъдещето на цяла Европа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР