Управляващата политическа сила в Тайван - Демократичната прогресивна партия (ДПП),

...
Управляващата политическа сила в Тайван - Демократичната прогресивна партия (ДПП),
Коментари Харесай

Партията Гоминдан спечели местния вот в Тайван

Управляващата политическа мощ в Тайван - Демократичната прогресивна партия (ДПП), която се опълчва на доближаването с Пекин, загуби локалните избори, демонстрират окончателните данни на локалната ЦИК. Кандидатите от опозиционната партия Гоминдан ще ръководят 13 административни области, в това число четири от шестте най-големи района, където живее близо 70% от популацията на Тайван. Столицата Тайпе избра най-младия си кмет в историята, 45-годишният Цзян Ванън.

Ръководителката на острова Цай Инвън разгласи, че се отдръпва като лидерка на ДПП, наблягайки, че приема разочароващите резултати и би трябвало да поеме отговорност поради тях. Централната новинарска организация на острова разяснява, че с това решение Цай Инвън евентуално основава неустановеност за партията 14 месеца преди идващите избори за водач на острова.

Оставка попаде и министър председателят Су Чженчан, само че Цай Инвън не я одобри, като го помоли да остане на поста, с цел да подсигурява, че няма да бъде пресечен главния политически курс.

Всъщност Цай Инвън нееднократно е подавала оставка, само че отново се е прибирала. За първи път тя стана лидерка на ДПП през 2008 година, след това напускаше този пост и се връщаше няколко пъти. Последният път това се случи след изборите за локална власт през 2018 година, където ДПП претърпя доста проваляне от Гоминдана. Тогава Цай Инвън незабавно подаде оставка като партийна лидерка, само че още веднъж оглави партията през май 2020 година.

В събота жителите на острова избраха кметове на градове, ръководители на окръзи, селски управи, микрорайони, народни представители на коренните общности, както и депутати от градските и окръжните събрания. Общо става дума за към 11 000 мандата на служители на разнообразни равнища. 19,13 милиона души на възраст над 20 години можеха да гласоподават на изборите, а изборната интензивност беше 60%, което е релативно ниско за локалните избори в Тайван. Изборите се организираха в 21 от 22-те административни области на острова. В град Цзяи ще има настрана гласоподаване на 18 декември, отсрочено заради гибелта на един от претендентите. Според прогнозите, актуалният кмет на града, който е член на Гоминдана, има най-големи шансове за победа.

БГНЕС напомня, че консервативната партия Гоминдан е най-старата партия в Азия, учредена в Китай през 1912 година. Ръководена от Чан Кайши, партията ръководи по-голямата част от Китай от 1928 година до 1949 година. Тогава губи гражданската война против китайската компартия и се отдръпва на остров Тайван, където основава нова китайска страна, която обаче не е приета от множеството страни в света. От 1949 година партията ръководи при еднопартийна система до промените от 70-те до 90-те години, които понижават властта ѝ. На изборите през 2016 година Гоминдан получи 27% от гласовете и 35 от 113 места в Народното събрание.

По време на Студената война Тайван бе употребяват от Съединени американски щати и Запада против Китай. Пекин не признава независимостта на острова, счита за част от Китай и се пробва да интегрира на правилото „ една държава-две системи ”. Комунистичекият режим заявява подготвеност за спокойно обединяване с Тайван, само че не изключва това да стане и по силов път при избрани условия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР