Управляващата националистическа Сръбска прокресивна партия (СПП) на Сърбия обяви победа

...
Управляващата националистическа Сръбска прокресивна партия (СПП) на Сърбия обяви победа
Коментари Харесай

Вучич обяви победа в местните избори

Управляващата националистическа Сръбска прокресивна партия (СПП) на Сърбия разгласи победа в Белград при наново осъществяване на локалните избори. Шест месеца след обвинявания за измами на предходните избори, които провокираха седмици на митинги.

Докато формалните резултати към момента не са оповестени, президентът на Сърбия и водач на партията СПП Александър Вучич разгласи безапелационна победа в столицата и съвсем всички други общини в страната, където бяха извършени избори.

СПП завоюва изборите през декември с 49 места в градския съвет, само че не съумя да образува общинско държавно управление, което докара до нови избори.

„ Имахме болшинство даже след 17 декември в Белград. Но смятахме, че това не е задоволителна легитимност, тъй като някои други не желаеха да образуват коалиция с нас. Сега ще имаме 62 или 63 места “ от общо 110 в градския съвет, съобщи Вучич.

Малко след речта на Вучич, в столицата избухнаха фойерверки.

Според предварителни резултати, основани на изходни анкети, оповестени от Центъра за свободни избори и народна власт (CeSID) и Ipsos, СПП води с 53 % от гласовете в Белград, следвана от новата опозиционна партия „ Крени Промени “ с 17 % от гласовете.

Избирателната интензивност беше по-ниска спрямо декември – два часа преди затварянето на изборните секции в 18:00 часа локално време, 37 % от гласоподавателите в столицата бяха дали своят вот, спрямо над 45 % през декември, съгласно единствените публични данни за изборната интензивност, оповестени в този ден.

За разлика от миналогодишните избори, СПП се изправи против разграничена съпротива, като някои бойкотираха вота, а други се пробваха да привлекат гласоподаватели.

Саво Маноилович, водач на „ Крени Промени “ и претендент за кмет на Белград, изрази удовлетворение от резултатите, само че добави: „ Няма какво да честваме в страна с такива изборни условия. “

„ Това е огромен триумф за тези хора, всички наблюдаващи, претенденти и поддръжници, които ни подкрепяха в невъзможни условия с бюджет, в който нямахме нито един билборд “, сподели Маноилович.

Той сподели, че това са " най-нередовните избори " до момента и че техният резултат е най-силният процентен резултат на опозицията от 2012 година

Съобщения за нередности - Местни неправителствени организации CRTA и CeSID, които следиха гласуването, оповестиха за десетки нередности, в това число пазаруване на гласове или двойна регистрация на гласоподаватели.

Александър Йованович-Чута от опозицията в Сърбия оцени обстановката в страната като в Колумбия.

" Това, което имахме опция да забележим през днешния ден, е Колумбия ", сподели Йованович.

Той съобщи, че днешното гласоподаване на локалните избори в Сърбия е било белязано от " поредност от нередности ", за които той упрекна Сръбската прогресивна партия.

„ Бяхме подготвени за всичко, което се случи, а това, което ни чака, е борба “, уточни Йованович.

Наблюдателите от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) ще споделят първичния си отчет за вота в понеделник сутринта.

Активисти от опозицията в обществените медии упрекнаха СПП в образуване на прът център за пазаруване на гласове в Нови Сад, вторият по величина град в Сърбия.

Местни медии оповестиха, че когато деятелите се пробвали да влязат в постройката, избухнали конфликти и бил употребен сълзотворен газ.

Международни наблюдаващи на изборите през декември, в това число от отдела за демократични институции на ОССЕ и Европейския съюз, обявиха за нередности, в това число пазаруване на гласове и манипулиране на бюлетини.

Тези обвинявания подхраниха седмици на протестни манифестации пред държавни офиси.

Върховният съд на Сърбия отхвърли искане на опозицията за отменяне на вота.

Вучич употребява ултранационалистическо обръщение, с цел да активизира базата на СПП, разярена от гласоподаване в Общото заседание на Организация на обединените нации предишния месец за определяне на годишен ден наизуст за геноцида в Сребреница през 1995 година.

Самият президент участва на гласуването в Ню Йорк, завит в сръбско знаме, с цел да осъди резолюцията, която съгласно него би „ отворила остарели рани “ и би „ основала цялостен политически безпорядък “.

За да се преборят с евентуални измами, през май беше признато законодателство, подкрепяно от опозицията, което не разрешава на всеки, който се е преместил през последната година, да гласоподава в новия си изборен регион.

Това последва обвиняванията, направени през декември, че сърби от прилежаща Босна са били транспортирани до Белград, с цел да гласоподават нелегално.

Проблемите към декемврийските избори наподобява са лимитирали акциите и публичния интерес към изборите.

„ Видях повече апели за протест на изборите, в сравнение с за присъединяване в тях “, съобщи студент.

По време на акцията „ не забелязах никакви дейности като тези за предходните избори през декември. | БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР