Управляващата консервативна партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан печели убедително

...
Управляващата консервативна партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан печели убедително
Коментари Харесай

Орбан спечели трети мандат на изборите в Унгария

Управляващата консервативна партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан печели безапелационно парламентарните избори в Унгария и трети подред мандат отпред на властта. Според публични планирани резултати, основани на преброени 93 на 100 от подадените гласове, ФИДЕС и нейният младши съдружен сътрудник - Християндемократическата национална партия, ще имат 133 места от общо 199 в новия парламент, съобщи Ройтерс.

Това им подсигурява болшинство от две трети, належащо за осъществяване на промени в конституцията. " Ние спечелихме, Унгария завоюва огромна победа ", сподели 54-годишният Орбан пред ликуващи свои поддръжници в Будапеща. " Високата изборна интензивност отстранява всички подозрения " за нашата победа, добави министър председателят. Още няма дефинитивни данни за броя на гласувалите, само че се чака той да бъде към 70 % - повече, в сравнение с трите предходни парламентарни избори.

Дясната националистическата партия " Йоббик " ( " Движение за по-добра Унгария " ) е на второ място с 20 % и 26 депутати. Недоволният от този резултат неин водач Габор Вона побърза да разгласи оставката си. Той си бе сложил като предварителна цел победа в изборите, с цел да има смяна в политиката, само че бе заставен да признае, че " ФИДЕС още веднъж победи ".

ТАСС отбелязва, че Вона дълги години бе считан за основен конкурент на премиера Виктор Орбан. Оставка разгласи и цялото управление на Социалистическата партия, която дружно с съдружния си сътрудник - " Диалог в името на Унгария ", остава на трето място с 11,85 на 100 и 20 депутати. " Ние считаме себе си за отговорни за това, което се случи, и признаваме решението на гласоподавателите ", съобщи ръководителят на партията Дюла Молнар. Две други дребни леви партии - " Демократическа коалиция " на Ференц Дюрчани и " Политиката може да бъде друга ", ще имат надлежно 9 и 8 депутати. Съпредседателката на последната - Бернадет Сел, подаде оставка.

По един мандат получават социаллибералната партия " Заедно " (нейният водач също разгласи оставка), самостоятелен претендент и представител на немското етническо малцинство. ФИДЕС усъвършенства резултата си по пропорционалните партийни листи, като завоюва 49,1 на 100 от подадените гласове против 44,9 на 100 в изборите преди 4 година Критиците на премиера Орбан настояват, че той е тласнал страната по властнически път и че разпалва ксенофобия с антиимигрантската си политика и с острите си думи по отношение на мигрантите. След като гласоподава в една от изборните секции в Будапеща през днешния ден публицисти го запитаха дали той се бори против Европейския съюз. " Европейски Съюз не е Брюксел. Европейски Съюз е в Берлин, в Будапеща, в Прага и в Букурещ ", отвърна Орбан, подсказвайки, че не утвърждава политиката на брюкселската върхушка. Според Ройтерс тази огромна негова победа може да даде нов подтик на други деснонационалистически партии в Централна Европа, в Полша и в прилежаща Австрия, и да открие нови пукнатини в 28-членния Евросъюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР