Управляващата коалиция отменя извънредната епидемична обстановка, но се запазва правото

...
Управляващата коалиция отменя извънредната епидемична обстановка, но се запазва правото
Коментари Харесай

Край на извънредната епидемична обстановка, очаква се отмяната й

Управляващата коалиция анулира изключителната епидемиологична конюнктура, само че се резервира правото на здравните управляващи да вкарват базисни противоепидемични ограничения. Това става допустимо с оферти за промени в Закона за здравето, импортирани в Народното събрание от ръководещата коалиция.

Действащата сега изключителна епидемиологична конюнктура е в действие до 31 март, тъй че измененията би трябвало да се одобряват преди края на месеца. С предлаганите промени в закона Министерството на здравеопазването и районните здравни инспекции ще могат както до момента елементарно да вкарват базови Коронавирус правила, измежду които отдалеченост, стерилизация, проветряване, носене на маски, образуване на имунизационни пунктове и акции, тъй като имунизираните популяризират вируса по-малко, Коронавирус документ при влизане в България, само че не и възбрана за пътешестване до страната С отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура също по този начин не се анулират условията за изолираност и карантина при положение на заразяване със SARS-CoV-2 (вирусът, извършител на болестта COVID-19) или контакт с позитивен за ковид. В плана е записано още, че здравното министерството ще може до края на юни да подкрепя финансово, с инсталация и консумативи лечебни заведения с Коронавирус пациенти, както и да заплаща за работа на първа линия.

С края на изключителната епидемиологична конюнктура последователно ще отпаднат и някои облекчения, като облекчените процедури за разпределяне на медикаменти на хронично болните, автоматизираното удължение на ТЕЛК решения, обезщетенията за затворени бизнеси, неналагането на запори върху някои хонорари и банкови сметки, онлайн изпращане на бумаги, облекчения при публичните поръчки за медицинските произведения, възбрана за експорт на медикаменти. По закон множеството от изброените облекчения ще важат известно време след анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура. Най-често избраният период е два или три месеца след анулацията ѝ. Така да вземем за пример мярката 60/40 за подкрепяне на бизнеса ще продължи да работи до края на юни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР