Управляващата коалиция остава тройна, след като лидерът на Има такъв

...
Управляващата коалиция остава тройна, след като лидерът на Има такъв
Коментари Харесай

Тройна коалиция ще управлява България. Докога?

Управляващата коалиция остава тройна, откакто водачът на " ИТН " Слави Трифонов разгласи, че изтегля министрите си, а министър председателят Кирил Петков сподели, че е подготвен на държавно управление на малцинството. Изявлението на Трифонов беше предшествано от напускането на трима министри на " ИТН " на съвещанието на Министерския съвет тази заран, на което се обсъждаше актуализацията на бюджета. Последваха мнения от съдружните сътрудници в Народното събрание.

По-късно водачът на " ИТН " (ИТН) разгласи в изказване, предавано на неговата страница във Facebook и по малкия екран „ 7/8 “, че от през днешния ден изтегля министрите си и " поставям завършек на тази коалиция и на тази мъка ". Обръщението си той направи малко преди оповестената конференция на Изпълнителния съвет на водещата групировка в ръководството " Продължаваме Промяната ".

Доброволно излизам от ръководството, изясни още Трифонов. И уточни, че аргументите, заради които тази коалиция не работи и Има Такъв Народ няма място към този момент в нея, са две - Република Северна Македония, както и че в страната към този момент няма пари. Но посочи, че неговите депутати ще поддържат актуализацията на бюджета в частта на обществените ограничения и пенсиите на хората, само че няма да гласоподават за останалата част, тъй като е " нездравословна и води страната към съсипия ".

Премиерът и съпредседател на партията " Продължаваме Промяната “ Кирил Петков заявява на конференция в Българска телеграфна агенция, че са подготвени да ръководят в малцинство, само че няма да бъде харчен и един лев без контрол. Според него в този случай кабинет на малцинството е по-добре, в сравнение с едно държавно управление, на което се пробват да му извиват ръцете за спомагателни пари, стопират се законодателните промени, и най-важната организация - за битка с корупцията. Петков посочи, че точно поради битката с корупцията са нужни промени в закона за КПКОНПИ, а вътрешният министър Бойко Рашков е най-подходящият да оглави антикорупционната комисия, определяйки го като " водач в битката против корупцията в страната ".

Правителството още не е паднало, акцентира министър председателят и увери, че останалите съдружни сътрудници - Българска социалистическа партия и " Демократична България “, са препотвърдили поддръжката си за кабинета. На ръководещите са им нужни единствено още 12 народни представители, с цел да продължи законодателната активност на Народното събрание, уточни Петков. " България ще бъде изменена и ще бъде изменена от нас “, съобщи той.

Категорично поддържаме политиката на премиера Петков за битка с корупцията и с модела " ГЕРБ ", предварителни избори в този момент значат безпорядък, съобщи поддръжката си за обединението Корнелия Нинова, ръководител на Българска социалистическа партия, по-късно на брифинг в централата на партията.

От думите й стана ясно, че левицата би гласувала Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ. Все отново въпросът ще бъде разискван в неделя на Национален съвет на партията, както и с съдружните сътрудници.

За Българска социалистическа партия най-важно в кратковременен проект е да се одобри актуализацията на бюджета, акцентира водачът на социалистите. Важно е да се одобри тази актуализация, тъй като визира милиони българи, все още най-важно е да им дадем успокоение, счита Корнелия Нинова. " Нови избори в този момент значи безпорядък, неопределеност и неустановеност ", уверена е тя.

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов счита, че обединението би трябвало да премисли по какъв начин работи.

Вероятно всеки е желал да постави завършек на обединението, само че това не поставя завършек на мъката, уточни той пред медии. Защото това, което липсваше в изявлението на господин Трифонов, е какво следва оттук насетне за страната, разяснява съпредседателят на " Демократична България ". Но настоявам, че нямаме право да тласкаме страната към още повече безпорядък, безапелационен бе той. Иванов моли към Има Такъв Народ да се върнат на масата на диалози. Все още не е изтекло времето, сподели политикът.

От опозицията в Народното събрание с коментар на обстановката излезе пред публицисти ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов. По думите му, тази мъка е трябвало да завърши, оттук насетне най-вероятният излаз са предварителни избори. Костадинов счита, че няма от кое място да пристигна поддръжка в границите на това Народно заседание за кабинет на малцинството, за преформатиране на ръководството.

Той назова пет условия, при които с неговата партия могат да бъдат водени беседва в границите на това Народно заседание - незабавно да се изтегли проектът за еврото, още идната седмица да бъде преустановен договорът за американските бази, предоговаряне на изискванията за участие на България в Европейски Съюз, както и референдум за участието ни в НАТО. На пето място Костадинов сложи незабавното повдигане на глобите против Русия.

Тази вечер има лидерски съдружен съвет в Министерския съвет, на който се чака да се обсъдят въпроси като държавно управление на малцинството и търсене на болшинство в Народното събрание.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР