Управляващата коалиция не е заплашена, защото няма алтернатива.“ Това каза

...
Управляващата коалиция не е заплашена, защото няма алтернатива.“ Това каза
Коментари Харесай

Светослав Малинов: Управляващата коалиция няма алтернатива

„ Управляващата коалиция не е застрашена, тъй като няма опция. “ Това сподели пред БНР политологът доцент Светослав Малинов и добави: „ Вижда се, че българските жители не желаят и не задават през тези избори нова управническа опция. В Народното събрание също няма безапелационна опция, а единствено математическа. Не виждам рискове. А това, че ще продължи напрежението и ще се ръководи с реплики и с раздразнителност, това беше ясно още при основаването на тази коалиция, защото такива са връзките сред нейните детайли “.  

„ В седмицата преди балотажите няма по какъв начин политическото напрежение да не нарасне и няма по какъв начин водачите да не споделят неща, които счита, че ще оказват помощ на техните претенденти по места “, разяснява той.

По думите на Светослав Малинов с избора на локалната власт ще стартира смяната на предходния управнически модел:

„ Имаше заблуда, че смяна на дългогодишното ръководство на ГЕРБ с разнообразни съдружници, само че най-много с Движение за права и свободи, ще стане изведнъж след национални избори и с национално държавно управление. Сега стартира действителна смяна изпод. Тази смяна няма да се отрази на обединението, тъй като няма опция и тъй като не е настъпило фрапантно разбъркване в ПП-ДБ и ГЕРБ като тежест. ГЕРБ ще продължат да са най-силната партия, само че с намаляващо въздействие, а ПП-ДБ ще стъпят крепко на няколко места като кметове и ще покрият цялата страна с общински съветници. Конкуренцията и съдействието ще продължат. Това е демокрацията. Който желае по-подреден и йерархизиран режим, знае къде може да го откри “.

„ Думите на Бойко Борисов сега нямат особена политическа тежест. Това политическо интригантстване пречи на претендентите на ГЕРБ, тъй като чувството е, че той е изгубил хладнокръвие и прави неща, които издават негово възмущение, само че то не може да бъде преведено на политически език. Да, ГЕРБ ще загуби София, само че да не би да не може да живее, в случай че не може да ръководи в София. Ще забележим, че ще оцелее “, разяснява още политологът и изрече съмнение, че Борисов е обезпокоен, че загубата е алегорична:

„ Може би това се върти в главата на господин Борисов, че ГЕРБ стартира от София и може от София да стартира и да приключва “.

Доц. Малинов разяснява обстановката от последния ден от предизборната акция за локалните избори, довела до решение на ЦИК да анулира гласуването с машини, определяйки я като доста добре проведена акция за унищожаване на машинния избор на първи тур:

„ Невалидните бюлетини са над половин милион. Това е ужасяваща цифра “.

Според него машинното гласоподаване би трябвало да бъде „ въдворено на всички места “ и последователно да се върви към неговата задължителност.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР