Управлението вече две десетилетия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган

...
Управлението вече две десетилетия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган
Коментари Харесай

Избори в Турция: кои са кандидатите за президент

Управлението към този момент две десетилетия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде изложено на риск тази неделя, 14 май, когато той ще се изправи против Кемал Кълъчдароглу, претендент на опозицията, на исторически избори за президент в Турция, написа Ройтерс в информация за претендентите.

Проучванията демонстрират, че Кълъчдароглу има преднина за първия тур на гласуването. Ако никой от претендентите не получи тази неделя повече от половината от гласовете на първия тур, на 28 май ще се организира втори тур сред двамата водещи претенденти.

Партията на справедливостта и развиването (ПСР) на Ердоган, която има ислямистки корени, разчита на Партията на националистическото деяние (ПНД) като собствен главен съдружник. Светската Народнорепубликанска партия и пет други политически обединения образуваха опозиционен алианс, който се чака да получи поддръжка от главната кюрдска Демократична партия на народите (ДПН).

В конкуренцията за президентския пост остават единствено трима претенденти, откакто Мухарем Индже, представляващ дребна партия, се отдръпна. Следва справката на Ройтерс за тримата претенденти за президентския пост:

ПРЕЗИДЕНТЪТ ТАЙИП ЕРДОГАН

69-годишният Ердоган пристигна на власт преди 20 години, когато Турция излизаше от интервал на бурна инфлация, с обещания за устойчиво държавно управление, откакто тогавашната държавна коалиция беше упрекната в неприятно ръководство. В разгара на неговия триумф Турция се радваше на нескончаем стопански подем и нараснал витален стандарт на 85-милионното ѝ население.

Най-дългогодишният водач на Турция извоюва повече от дузина изборни победи и оцеля след опит за прелом през 2016 година Той оформи страната съгласно своята визия за благочестиво, консервативно общество, трансформирайки я в нападателен районен състезател, въпреки критиците да настояват, че употребява съдилищата, с цел да потиска инакомислието. По време на предизборната акция Ердоган се опитваше да повлияе на гласоподавателите, представяйки огромни инфраструктурни и строителни планове, изтъквайки индустриалните достижения на Турция и предупреждавайки за безпорядък в държавното управление при положение на победа на опозицията.

ЛИДЕРЪТ НА НРП КЕМАЛ КЪЛЪЧДАРОГЛУ

Кълъдароглу, 74-годишен, началник на главната опозиционна Народнорепубликанска партия (HPП), беше разгласен за кандидат-президент на шестте партии в опозиционния алианс през март. Заклещен в сянката на Ердоган, той не съумя да понижи разликата с ПСР на парламентарните избори, откогато пое лявоцентристката HPП през 2010 година

Бивш държавен чиновник, Кълъчдароглу влезе в Народното събрание през 2002 година с HPП, която е основана от създателя на актуалната турска република Мустафа Кемал Ататюрк, и се пробва да доближи оттатък рамките на своя обичаен всемирски електорат към консервативните гласоподаватели. Той се пробва да притегли гласоподаватели, разочаровани от реториката на Ердоган и считаното за неприятно ръководство на стопанската система, като дава обещание стопански разцвет, както и по-голямо ценене на човешките права и върховенството на закона.

СИНАН ОГАН

55-годишният Синан Оган има дребни изгледи за победа. Бивш учен, основал мозъчния концерн ТЮРКСАМ, той влезе в Народното събрание през 2011 година от крайнодясната Партия на националистическото деяние (ПНД). Оган поде несполучлива акция за управлението на ПНД през 2015 година и след това бе изключен от партията.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР