Управлението на Върховния комисар на ООН по правата на човека

...
Управлението на Върховния комисар на ООН по правата на човека
Коментари Харесай

ООН призова за прекратяване на насилието в Израел и палестинските територии

Управлението на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида изрази угриженост по отношение на ескалацията на принуждение в Израел и окупираните палестински територии и прикани за неговото преустановяване.



Управлението на Върховния комисар „ осъжда провокациите”, съобщи по време на брифинг в Женева представителят Рупърт Колвил.

„ Силно сме обезпокоени от ескалацията на насилието през последните дни в окупираните палестински територии, в това число Източен Йерусалим, и в Израел”, съобщи той.

Организацията осъжда насилието и всякакво подбуждане към принуждение, както и етническото разделяне и провокациите, сподели още представителят.

Позовавайки се на данни от Палестинската организация на аления полумесец, Колвил заяви, че от 7 до 10 май в Източен Йерусалим са ранени 915 палестинци, а повече от 200 – на Западния бряг. По-голямата част от тях са били ранени вследствие на дейностите на израелските служби за сигурност. До 10 май в Управлението на Върховния комисар по правата на индивида са постъпили данни за към 20 ранени израелци – главно чиновници на службите за сигурност.

Говорителят напомни, че „ не би трябвало да се употребява мощ против тези, които упражняват правата си мирно”, а нейното непропорционално или ненужното ѝ потребление е неразрешено.

По мотив ракетния обстрел против Израел от страна на палестински въоръжени групировки Колвил означи, че потреблението на оръжие с ненасочено деяние като ракетите, изстреляни по Израел, е строго неразрешено от интернационалното филантропично право и би трябвало да бъде прекъснато незабавно”.

От Управлението на Върховния комисар по правата на индивида приканиха двете страни да „ успокоят обстановката и да заобикалят по-нататъшно принуждение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР