Управлението на международните валутни резерви от страна на БНБ през

...
Управлението на международните валутни резерви от страна на БНБ през
Коментари Харесай

БНБ отчита близо 50 млн. евро загуба от управлението на резерва

Управлението на интернационалните валутни запаси от страна на Българска народна банка през първата половина на 2017 година е донесло 57.6 млн. евро загуба. Това се равнява на -0.25% рентабилност. Това се вижда от доклада на централната банка за изтеклата година, импортиран в Народното събрание, оповестява capital.bg.

Изданието напомня, че за финален път централната банка реализира негативна рентабилност през 2013 година Тогава обаче то се дължеше напълно на спада на цената на златото, което докара до преоценка в салдото на Българска народна банка. Сега загубата идва най-вече от вложенията в скъпи бумаги.

Посочва се, че в огромна степен този резултат е предстоящ поради това, че висококачествените държавни облигации в еврозоната имат негативна рентабилност, а таман в тях най-вече Българска народна банка влага запасите.

Освен в случай че този риск не е хеджиран, това вещае и нови загуби за институцията, защото упованията са от 2019 година Европейската централна банка да стартира да спре изкупуването на скъпи бумаги и да стартира да стяга паричната си политика. Това ще докара до повишаване на лихвите и доходностите на интернационалните пазари, показва изданието.

На фона на размера на личните средства на Българска народна банка (над 4.3 милиарда лева към края на годината) и на валутните запаси (над 46 милиарда лева.) тази негативна рентабилност не наподобява тревожна и тя носи главно репутационен проблем за централната банка, се показва в обявата.

В първото тримесечие на 2017 година се следи и друга нова наклонност - понижава делът на вложенията в скъпи бумаги за сметка на този на депозитите в задгранични банки.

Позитивна наклонност е, че за пръв път от 2007 година салдото на Българска народна банка се е изчистил от бумаги с рейтинг А и съдържа единствено АА- и нагоре. Делът на най-висококачествените ААА бумаги в портфейла се повишава от 67 на 74%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР