Управлението на генералния директор на ЮНЕСКО - българката Ирина Бокова,

...
Управлението на генералния директор на ЮНЕСКО - българката Ирина Бокова,
Коментари Харесай

Бокова оставя като наследство разпад на ЮНЕСКО

Управлението на генералния шеф на ЮНЕСКО - българката Ирина Бокова, ще се запомни най-много с разпада на организацията. От нея излизат значими членове като Съединени американски щати и Израел поради кавги към националната принадлежност на културно-исторически обекти и противоречиви фигури като сирийския деспот Башар Асад във значима комисия на организацията.

Съединени американски щати оповестиха през вчерашния ден, че излизат от организацията за културно и историческо завещание към Организация на обединените нации. Часове по-късно Израел заяви, че счита да последва образеца на Съединените щати и да напусне ЮНЕСКО от януари 2018 година

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че Израел се готви да се отдръпна от ЮНЕСКО след " смелото и морално решение " на Съединени американски щати, което Вашингтон разгласи в четвъртък, съобщи Асошиейтед прес.

" ЮНЕСКО се е трансформирала в спектакъл на парадокса, тъй като вместо да съхранява историята, я изопачава ", сподели Нетаняху. Той заяви, че е наредил на израелската дипломация да приготви отдръпването на Израел от организацията дружно с американците.

В четвъртък Съединени американски щати оповестиха, че напущат ЮНЕСКО поради антиизраелските пристрастия на организацията и нуждата тя съществено да се реформира. Напускането ще влезе в действие на 31 декември 2018 година

ЮНЕСКО е приела няколко резолюции против Израел, а през 2011 година одобри за собствен член и Палестина. Миналата година и Израел приключи съдействието си с организацията поради нейна резолюция, с която разкритикува ограничението на достъпа на мюсюлманите до святото място, познато на евреите като Храмов рид, а на мюсюлманите като джамия Ал-Акса, в източен Йерусалим.

Кризата настъпи по времето на ръководството на шефа на ЮНЕСКО Ирина Бокова, чиито мандат изтича и организацията към момента не може да избере нейн заместител.

Постоянният представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли съобщи в четвъртък, че " крайната поляризация на ЮНЕСКО се е трансформирала в хронично стеснение ". " Решението на ЮНЕСКО да разгласи за палестинска територия остарялата част на град Хеброн и Гробницата на патриарсите е следващата безразсъдна постъпка предиздвикала Съединени американски щати да изоставен организацията ", уточни Хейли.

Тя загатна и " оставянето на сирийския деспот Башар Асад в комисия на ЮНЕСКО за човешките права даже след кръвопролитното му смазване на мирни митинги ".

Постоянният представител на Израел в Организация на обединените нации Дани Данон дефинира отдръпването на Съединени американски щати от ЮНЕСКО като " повратна точка ". " Сега ЮНЕСКО знае, че нейните неуместни и срамни резолюции против Израел имат последици ", съобщи той.

" Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш надълбоко съжалява за решението на Съединени американски щати да изоставен ЮНЕСКО, имайки поради значимата роля, която са играли в тази организация от момента на основаването й ", съобщи представителят на Организация на обединените нации Фархан Хак.

В момента тече избор за нов общоприет шеф на ЮНЕСКО. Кандидати за поста са някогашният външен министър на Катар Хамад бин Абдулазиз ал Кауари и някогашната министърка на културата на Франция Одри Азуле.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР