Управителят на Саудитската национална банка, основният акционер на изпадналия в

...
Управителят на Саудитската национална банка, основният акционер на изпадналия в
Коментари Харесай

Управителят на Саудитската национална банка подаде оставка

Управителят на Саудитската национална банка, главният акционер на изпадналия в усложнение банка Credit Suisse, която беше изкупена този месец, подаде оставка, се споделя в изказване от през вчерашния ден, представено от АП.

Бордът на шефовете на саудитската банка „ одобри оставката “ на Аммар Алхудайри „ заради персонални аргументи “, се споделя в изказването, оповестено на саудитската фондова борса.

Акциите на Credit Suisse се сринаха на 15 март, откакто Алхудайри съобщи, че саудитската банка няма да усили каузи си от 9,8% заради регулаторни ограничавания.

На идващия ден Credit Suisse нарастна на фондовата борса, откакто получи избавителна помощ от 54 милиарда $ от централната банка на Швейцария в опит да възвърне доверието на вложителите.

Но опасенията за положението на по-широкия финансов бранш доведоха до поглъщането й от локалния съперник UBS на 19 март.

След мненията си Алхудайри се опита да омаловажи това, което дефинира като „ суматоха “.

„ Ако погледнете по какъв начин целият банков бранш спадна, за жалост доста хора просто си търсеха оправдания “, сподели той пред телевизия CNBC.

„ Това е суматоха, малко суматоха. Смятам, че тя е изцяло неоправдана, без значение дали става въпрос за Credit Suisse или за целия пазар. “

Миналата седмица Wall Street Journal заяви, че инвестицията на Саудитската национална банка в Credit Suisse на стойност 1,5 милиарда $ е направена по разпореждане на фактическия държател на кралството Мохамед бин Салман.

В него се споделяше, че някои чиновници в саудитския държавен капиталов фонд са считали, че този ход „ е прекомерно рискован… повдигайки правни въпроси и капацитет за огромни бъдещи загуби “.

В изявление за Агенция Франс Прес след мненията на Алхудайри саудитският министър на финансите Мохамед ал-Джадаан не разяснява съответни финансови институции, само че съобщи, че „ голям брой провали “, в това число в регулаторната област, са подхранили проблемите в банковия бранш, „ без значение дали става въпрос за контрол, за ръководство, за централизация, за противоречие сред активите и пасивите “.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР