Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев приключва ефектно мандата си,

...
Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев приключва ефектно мандата си,
Коментари Харесай

Дариткова упреква шефа на НЗОК за ефектния край на мандата му

Управителят на НЗОК доктор Дечо Дечев завършва ефектно мандата си, през медиите. Така ръководителят на ПГ на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова в студиото на БиТиВи дефинира изявата на шефа на Касата, който оповести фрапантно разминаване на цени на медикаменти, които се заплащат от страната на разнообразни лечебни заведения.

Дариткова насочи укор към Дечо Дечев, че е било редно първо да уведоми за това институциите и да употребява опциите на своя пост и закона, с цел да проучва обстановката към проблема. Председателят на ПГ на ГЕРБ беше безапелационна, че анализът на нарушаванията не трябва да се употребява за медиен резултат, а за рационализиране на нормативната уредба.

Преди седмица Дечо Дечев в изявление разгласи, че частни лечебни заведения са купували предходната година медикамент, който се поема от касата, на 6 - 7 пъти по-висока цена от държавните и общинските лечебни заведения. Във връзка с това социалистите оповестиха, че ще сезират основния прокурор, " Демократична България " изиска да се отворят данните на НЗОК, а здравната парламентарна комисия изслуша шефа на Касата на постоянното си съвещание тази седмица.

Дариткова увери, че страната поставя непрекъснати старания за регулация на лекарствения пазар и има задоволително ограничения, които дават опция цените на медикаментите у нас да са най-ниски.

Според Дариткова първо е трябвало шефът на НЗОК да показа обстоятелствата пред виновните институции, които могат да се сезират и да извършат инспекция и едвам по-късно е трябвало той да оправя обвинявания.

По думите на Дариктова изнесените от Дечев обстоятелства не убеждават, че става въпрос единствено за проблем с провеждането на публичните поръчки. " Очаквам съответните институции да осведомят за неточна комерсиална процедура и за неточни търговци на едро ", добави тя.

Припомняме, че разминаването в цените, по които Здравната каса заплаща медикаментите бе обяснено с корекция, в допълнение импортирана сред първо и второ четене на закона, с който се транспонира инструкция 2014/24/ на Европейския съюз, само че които изключват частните лечебни заведения от провеждането на търгове за медикаменти. Няколко пъти в изявленията си Дечев акцентира, че не става въпрос за нарушаване на закона, а за лобистки текстове в него.

Националното съдружие на частните лечебни заведения изрази противоречие с изказванията на шефа на НЗОК доктор Дечо Дечев и също го укори - че уронва престижа на частните лечебни заведения.

На този стадий няма изразена публична позиция от страна на производителите и търговците на медикаменти. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР