Управителният съвет на Международния валутен фонд удовлетвори искането на Украйна

...
Управителният съвет на Международния валутен фонд удовлетвори искането на Украйна
Коментари Харесай

МВФ одобри спешно финансиране за Украйна в размер на 1,3 милиарда долара

Управителният съвет на Международния валутен фонд удовлетвори настояването на Украйна да ѝ бъде предоставено ново незабавно финансиране в размер на 1,3 милиарда $, с цел да може да поддържа стопанската система си в изискванията на войната с Русия, съобщи Ройтерс.

Средствата ще дойдат по нова стратегия за изключителни заеми за справяне с продоволствени рецесии, подбудени от войната в Украйна, която беше утвърдена от МВФ предишния месец.

Директорът на фонда Кристалина Георгиева приветства решението в Туитър, а в публикувано по-късно публично изказване тя уточни, че държавните управления на страните членки на МВФ, които оказват помощ на Украйна финансово, са дали обещание да създадат по този начин, че Киев да може да обслужва задълженията си към фонда.

Последното е значимо, с цел да може да се извърши условието на МВФ всеки адресат на заеми от него да може да потвърди, че е кадърен да погасява дълга си. В изискванията на война и около цялата конюнктура към Украйна приемането от нея на сходно утвърждение от МВФ без гаранции, с цел да ѝ бъдат отпуснати нови заеми, би било немислимо.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и екипът му поставят старания за продължение на съглашението за експорт на зърно от украинските черноморски пристанища, което изтича в края на другия месец, заяви представителят на Обединените народи Стефан Дюжарик.

" Те работят и по отстраняването на последните спънки пред облекчаването на износа на зърно и торове от Русия ", уточни Дюжарик. Той добави, че до седмица Москва ще посетят ръководителят на Организация на обединените нации по въпросите на филантропичната помощ Мартин Грифитс и високопоставеният представител на Обединените народи за търговията Ребека Гринспан, с цел да обсъдят въпроса.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР