Управителният съвет на МААЕ прие резолюция, с която настоява Запорожката

...
Управителният съвет на МААЕ прие резолюция, с която настоява Запорожката
Коментари Харесай

МААЕ: Русия незабавно да върне контрола върху Запорожката АЕЦ на Украйна

Управителният съвет на МААЕ одобри резолюция, с която упорства Запорожката АЕЦ неотложно да бъде върната под цялостния надзор на Украйна, съобщи Униан.
Съветът е подкрепил създадения от Украйна план на резолюция за нуклеарна сигурност, отбрана и гаранции в Украйна.

В документа МААЕ приканва Русия незабавно да изтегли от Запорожката АЕЦ несанкционирания личен състав, в това число военните, и неотложно да върне централата под цялостния надзор на способените органи на Украйна в сходство със съществуващия лиценз, публикуван от Държавната ревизия за нуклеарно контролиране на Украйна. Това е належащо, с цел да се обезпечи нейната безвредна и надеждна употреба.

" Руската федерация намерено показва неприязън към Агенцията и умишлено подкопава доверието към системата за неразпространение. С изразената през днешния ден поддръжка за създадената от Украйна резолюция, страните ще изпратят явен сигнал към Русия да приключи противозаконната си активност. Гласът за тази резолюция демонстрира предаността на МААЕ и нуждата от възвръщане на сигурността в най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Бъдещото развиване на атомната енергетика в света може да бъде спряно даже от незначителна повреда в Запорожката АЕЦ. " – означи лидерът на украинската делегация – министърът на енергетиката Герман Галущенко.

Освен това, в признатия документ се показва сериозна угриженост за нестабилното положение на нуклеарната сигурност и отбраната на Запорожката АЕЦ, изключително по отношение на недостига на дипломиран личен състав на площадката ѝ, пропуските в плановите профилактични действия, отсъствието на надеждни вериги на доставки, уязвимото положение на водоснабдяването, външното електроснабдяване и слагането на противопехотни мини в буферната зона сред вътрешния и външния периметър на инсталацията.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР