Управителният съвет на БНБ увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер,

...
Управителният съвет на БНБ увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер,
Коментари Харесай

БНБ отново вдигна нивото на антицикличния буфер

Управителният съвет на Българска народна банка усили равнището на антицикличния финансов буфер, използван към кредитни рискови експозиции, на 1.5% в действие от 1 януари 2023 година. Това заяви Централната банка. В момента този буфер е 0.5%, а през септември Българска народна банка разгласи, че от 1 октомври 2022-а той ще е 1 %. Това нарастване остава в действие, само че в този момент се оказва, че три месеца откакто стартира да работи, въпросният буфер още веднъж ще нарасне - този път до 1.5 %. Нищо чудно до момента в който първото нарастване - до 1%, влезе в действие, Българска народна банка да разгласи още едно повишаване на буфера - този път до 2 %. Всичко зависи от придвижването на жилищните заеми, чийто растеж сега е надали не единствената причина за каскадното повишаване на антицикличния буфер.

Ролята на растежа на жилищните заеми върху покачването на антицикличния буфер недвусмислено се акцентира в формалното известие на Българска народна банка. В него написа, че съотношението на общия банков заем към Брутният вътрешен продукт, който е референтен знак при определянето на антицикличния буфер освен, че не се усилва, само че даже и понижава. " Отклонението на индикатора от дълготрайния тренд е негативно (-29.5 процентни пункта), което подхожда на нулева стойност на референтния знак за антицикличния буфер ", осведоми Българска народна банка. Но незабавно следва уточнението, че защото общоприетият индикатор за отклонението на съотношението кредит/БВП от дълготрайния тренд не отразява изцяло трендовете в цикличните опасности, при оценката за равнището на антицикличния буфер се вземат под внимание и спомагателни знаци, фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими парцели, както и общото положение на икономическата среда.

Веднага след направеното конкретизиране Българска народна банка показва същината на казуса, заради което е взето решението за повишение на антицикличния буфер.

" Кредитите за семейства нарастват с ускорени темпове, изключително в сегмента на жилищните заеми. Продължителното опазване на настоящите темпове на кредитен напредък при съществуващите равнища на действителните лихвени проценти основава предпоставки за нарастване на задлъжнялостта, което може да се отрази отрицателно върху способността на кредитополучателите да обслужват отговорностите си и да докара до повишаване на необслужваните заеми и обезценките при евентуално утежняване на икономическата среда. В отговор на тези опасности на 16 септември 2021 година

Управителният съвет на Българска народна банка усили равнището на антицикличния буфер, използван към локални кредитни рискови експозиции, на 1.0% в действие от 1 октомври 2022 година, като за интервала до края на третото тримесечие на 2022 година нивото на буфера остава на настоящото равнище от 0.5%.

Текущата политика на банките за поддържане на кредитната интензивност в сегментите на жилищното строителство и на заемите, обезпечени с комерсиално и недвижимо имущество, въпреки и предпазена като самостоятелни кредитни решения и покрита с наличните ликвидни и финансови буфери, има общосистемна проекция, което постанова продължение на самодейната позиция за построяването на буферен потенциал против цикличните опасности. Предвид на запазващата се висока кредитна интензивност и несигурността във връзка с развиването на икономическата среда, покачването на нивото на антицикличния буфер от 1.0% на 1.5% в действие от 1 януари 2023 година има за цел да ускори устойчивостта на банковата система при напън върху доходността и финансовата позиция, провокиран от евентуално повишаване на необслужваните заеми и обезценките. В сходство с член 5, алинея 5 от Наредба № 8 на Българската национална банка, решението за увеличение на равнището на антицикличния буфер се оповестява 12 месеца преди влизането му в действие ", се споделя в известието на Централната банка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР