Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България подкрепя позицията

...
Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България подкрепя позицията
Коментари Харесай

Асоциацията на прокурорите в България подкрепи българските съдии по вписванията

Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България поддържа позицията на Българската асоциация на съдиите по вписванията (БАСВ), оповестена за обществеността в отворено писмо от 02.02.2022 година, оповестяват в позиция до медиите от АПБ.

" Изцяло споделяме изложените от БАСВ съображения за нарушена резултатност на законодателния развой, обусловена от подхванатите неочаквани структурни промени, които засягат директно статута на съдиите по вписванията. Считаме, че в несъгласие с публичния интерес се намира неналичието на бистрота, изясненост и гласност на изискванията, при които са почнали такива основни по своето естество промени. Чрез определения метод на деяние е нарушен и основополагащ либерален принцип – правилото на плурализма, учреден на взаимно почитание и разговор. Според нас това законодателно решение оказва отрицателно деяние освен във връзка с правното състояние на съдиите по вписванията, само че заради липса на държавна предварителна защита в тяхно лице, е застрашено от нарушение и правото на отбрана на българските жители в процедури касаещи тяхното имуществено положение. Не одобряваме и осъждаме изрично определения законодателен метод за осъществяване на съществени промени с преходни и заключителни разпореждания на бюджетен закон, който има специфичен предмет на регулация, фундаментално друг от охранителното произвеждане по регистриране ", прибавят от Асоциацията.

" В своята процедура Конституционният съд е сочил към този момент (решение № 1 от 2011 г.; решение № 10 от 2012 г.), че заради особения предмет на регулация на бюджетния закон законите, които се трансформират с него, би трябвало да имат директна връзка с приходната и/или разходната му част ". (Решение № 1 от 04.04.2020 по к.д. № 17/ 2018 година на КС). Безкритичното приемане и използване на посочената законодателна техника провокира в нас паника, тъй като остава непроменена мощно подложена на критика (включително и от интернационалните институции) парламентарна процедура от близкото минало, която считахме за към този момент отречена, отхвърлена и забравена ", излагат опасенията си прокурорите.

" Опитът да бъде осуетена професионалната полемика за мястото на съдиите по вписванията и лишаването им от мнение по толкоз значима за тях смяна, основава чувство за гонене на нелегитимна цел с неразбираеми ползи. Припомняме, че тези промени не са били обект на наложителната по закон (чл. 32 ал.1 т.1 от ЗПКИНПИ) съгласувателна процедура с КПКОНПИ за оценка съществуването на корупционен риск, което попречва и осъществяването на следващ разбор на въздействието на закона. " В страна в която правото се подчинява на властта, не може да се дефинира като правова " (Решение № 1 от 04.04.2020 по к.д. 17/2018 на КС). Отново заявяваме нашата безапелационна поддръжка на българските съдии по вписванията и на Българската асоциация на съдиите по вписванията в техните обективни претенции! Призоваваме българският законодател да обезпечи пълноправното и пълноценното присъединяване на професионалната общественост на съдиите по вписванията в идните разисквания и работни срещи по оферти законопроект ", прибавят от Асоциацията на прокурорите в България.

 Подкрепа съдии по вписванията Подкрепа съдии по вписванията Източник: АПБ  Подкрепа съдии по вписванията Подкрепа съдии по вписванията Източник: АПБ

Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР