Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България подкрепя позицията

...
Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България подкрепя позицията
Коментари Харесай

Позиция на Асоциацията на прокурорите в България в подкрепа на българските съдии по вписванията

Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България поддържа позицията на Българската асоциация на съдиите по вписванията (БАСВ), оповестена за обществеността  в отворено писмо от 02.02.2022 година.

Изцяло споделяме изложените от БАСВ съображения за нарушена резултатност на законодателния развой, обусловена от подхванатите неочаквани структурни промени, които засягат директно статута на съдиите по вписванията. Считаме, че в несъгласие с публичния интерес се намира неналичието на бистрота, изясненост и гласност на изискванията, при които са почнали такива основни по своето естество промени. Чрез определения метод на деяние е нарушен и основополагащ либерален принцип – правилото на плурализма, учреден на взаимно почитание и разговор. Според нас това законодателно решение оказва отрицателно деяние освен във връзка с правното състояние на съдиите по вписванията, само че заради липса на държавна предварителна защита в тяхно лице, е застрашено от нарушение и правото на отбрана на българските жители в процедури касаещи тяхното имуществено положение.

Не одобряваме и осъждаме изрично определения законодателен метод за осъществяване на съществени промени с преходни и заключителни разпореждания на бюджетен закон, който има специфичен предмет на регулация, фундаментално друг от охранителното произвеждане по регистриране. „ В своята процедура Конституционният съд е сочил към този момент (решение № 1 от 2011 г.; решение № 10 от 2012 г.), че заради особения предмет на регулация на бюджетния закон законите, които се трансформират с него, би трябвало да имат директна връзка с приходната и/или разходната му част. “( Решение № 1 от 04.04.2020 по к.д. № 17/ 2018 година на КС). Безкритичното приемане и използване на посочената законодателна техника провокира в нас паника, тъй като остава непроменена мощно подложена на критика (включително и от интернационалните институции) парламентарна процедура от близкото минало, която считахме за към този момент отречена, отхвърлена и забравена. Опитът да бъде осуетена професионалната полемика за мястото на съдиите по вписванията и лишаването им от мнение по толкоз значима за тях смяна, основава чувство за гонене на нелегитимна цел с неразбираеми ползи. Припомняме, че тези промени не са били обект на наложителната по закон (чл. 32 ал.1 т.1 от ЗПКИНПИ) съгласувателна процедура с КПКОНПИ за оценка съществуването на корупционен риск, което попречва и осъществяването на следващ разбор на въздействието на закона.

„ В страна в която правото се подчинява на властта, не може да се дефинира като правова “ (Решение № 1 от 04.04.2020 по к.д. 17/2018 на КС).

Отново заявяваме нашата безапелационна поддръжка на българските съдии по вписванията и на Българската асоциация на съдиите по вписванията в техните обективни претенции!

Призоваваме българският законодател да обезпечи пълноправното и пълноценното присъединяване на професионалната общественост на съдиите по вписванията в идните разисквания и работни срещи по оферти законопроект.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР