Управителният и надзорният съвет на Volkswagen ще проведат заседание в

...
Управителният и надзорният съвет на Volkswagen ще проведат заседание в
Коментари Харесай

В понеделник вземат решение за първичното публично предлагане на Porsche

Управителният и надзорният съвет на Volkswagen ще проведат съвещание в понеделник, на което да дискутират дали да се продължи дълго чаканото първично обществено предложение на марката за спортни коли Porsche в края на този или началото на идващия, оповестиха автомобилният производител, представен от Ройтерс.

Ще бъде взето и решение дали Volkswagen утвърждава продажбата 25% плюс една акция от елементарните акции в Porsche AG на холдинговото сдружение Porsche SE, както е посочено в рамково съглашение сред двете страни през февруари.

Това ще даде на семействата Порше и Пиех, които управляват Porsche SE, блокиращо малцинство - стъпка, която ще бъде в поддръжка на устрема им за по-голям надзор върху автомобилния производител, учреден от техния предходник Фердинанд Порше през 1931 година

Porsche SE, което има 31,4% от Volkswagen и държи 53,3% от правата на глас, удостовери срещата от понеделник в настрана изказване, като добави, че листването на марката към момента е предмет на развитията на пазара и спомагателни полемики в борда.

Съгласно рамковата договорка реализирана през февруари, 25% от преференциалните акции ще бъдат продадени на свободния пазар, равняващи се на едвам 12,5% от общия капитал на Porsche.

Дори единствено тази продажба може да набере 10,6 милиарда евро, в случай че оценката на марката доближи горния завършек на прогнозите на вложителите от към 85 милиарда евро, сочат калкулации на Ройтерс.

Това би направило първичното обществено предложение на Porsche едно от най-големите в историята на Германия и най-голямото в Европа по-късно на Enel SpA през 1999 година, демонстрират данни на Refinitiv.

Обикновените акции, които съгласно проектите ще бъдат благосъстоятелност само на Volkswagen и Porsche SE, няма да бъдат обществено листнати.

Някои вложители сложиха под подозрение времето за дебют на фондовия пазар, защото сега оценките на водещите компании се свиват на фона на войната в Украйна и рекордните цени на силата.

„ Става все по-ясно, че фамилиите на акционерите слагат своите ползи преди всичко “, сподели Хенрик Шмид, специалист по ръководство в компанията DWS, която е вложител във Volkswagen.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР