Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите изпрати декларация до европейските

...
Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите изпрати декларация до европейските
Коментари Харесай

Асоциацията на прокурорите: Алармираме за грубо погазване на независимостта на съдебната власт

Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите изпрати декларация до европейските институции, президента Радев и министър-председателя Стефан Янев във връзка направени на 17.08.2021 година обществени изявления от страна на настоящи политици по повод работата на прокурор Вероника Трифонова от Софийска районна прокуратура– понастоящем европейски делегиран прокурор по отношение на следена от нея кореспонденция с предмет непозволени дейности на полицейски чиновници, осъществени на 10.07.2020 година в град София.

Ето какво написа в декларацията:

Професионалната общественост на прокурорите в Република България не може да остане безучастна при сходна демонстрация на застрашаване върховенството на закона. Нещо повече. Свидетели сме на невиждано нарушение правилото за разделяне на управляващите. За следващ път сме принудени да сигнализираме за жестоко тъпчене правилото на самостоятелност на правосъдната власт в страната, този път направено освен в медийното пространство, само че и от трибуната на Народното събрание. Чрез направените изказвания освен се насочат безпочвени рецензии към Прокуратурата на Република България и се нападна работата на съответен прокурор, само че и непосредствено се вършат внушения, че решението по дадена кореспонденция е било предумишлено и голословно. Това е ослепителен образец освен за груба институционална интервенция и за безпричинно засягане на престижа на български прокурор, само че и за съществено и рисково застрашаване конституционните устои на правовата страна.

Българските прокурори и АПБ изрично не одобряват и се опълчват на всяка форма на принуждение. В правовата страна обаче установяването и доказването на сходни прояви, както и наказването на отговорните лица, следва да става по открития в законодателството ред, при съблюдаване правилата на обективност и безпристрастност. Припомняме, че според Закона за правосъдната власт и конституционните им пълномощия, прокурорите взимат решения единствено въз основа на вътрешното си разбиране, образувано от оценката на събрания доказателствен материал в подтекста на конкретиката на проблема. Въведени са законодателни механизми за надзор върху прокурорските актове– правосъден и инстанционен, като гаранция за пълноценна отбрана правата на жителите. Предвиден е и съответният законов инструментариум, посредством който заинтригуваните страни могат да желаят ревизирането на прокурорските актове. Недопустимо е сходно обществено критикуване на решение, обективирано в прокурорски акт, което се прави в политически подтекст, без каквито и да е правни причини.

Противопоставяме се за следващ път на опитите за непозволено вмешателство в независимостта на правосъдната власт в гонене на политически цели. Прави усещане, че офанзивите против работата на Прокуратурата на Република България в изказванията на обособени политически фигури не са казус, в противен случай, трансформират се в тревожна наклонност за опорочаване и дискредитиране на прокурорската институция.

Остро подлагаме на критика сходни непозволени внушения в общественото пространство, представляващи накърняване на персоналните и професионалните качества и достолепие на магистрат. Още повече, че в тази ситуация се касае за непозволени офанзиви против настоящ европейски делегиран прокурор, определен по специфична процедура за асортимент, което би се отразило отрицателно върху цялостния имидж на страната ни пред европейските институции.

Солидаризираме се изцяло с изразената по случая позиция на Софийска районна прокуратура и персоналната позиция на сътрудника, че се касае за жестоко тъпчене правилото на самостоятелност на правосъдната власт в страната. Като съсловна организация на прокурорите в Република България считаме за собствен дълг обществено да защитим престижа на прокурорската колегия от всевъзможни непозволени офанзиви от страна на политически фигури.

Призоваваме и Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет да упражни пълномощията си за взимане на отношение по случая на съображение признатия с Решение на ПК на Висш съдебен съвет от 20.03.2019 година „ Механизъм за обществена реакция на ПК на Висш съдебен съвет при положение на засягане на независимостта и положителното име на прокурори и следователи “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР