Употребата на дърва и въглища за битово отопление в столицата

...
Употребата на дърва и въглища за битово отопление в столицата
Коментари Харесай

Еколози: По-евтин ток означава по-чист въздух

Употребата на дърва и въглища за битово отопление в столицата би трябвало да се забрани като част от ограниченията за възстановяване на качеството на въздуха. Това предложи в студиото на „ Плюс Минус ” специалистът по стабилно развиване Боян Рашев. Той даде образец със столицата на Англия Лондон, където тази мярка е приложена преди 50 години и е дала резултат. За останалите градове на страната обаче това е неприложимо решение, тъй като главната част от хората са на твърдо гориво, предава Nova.

„ За да имаме чист въздух в градовете, би трябвало чистото отопление – (електричеството, топлофикациите, газът) да е релативно на ниска цена, тъй че всички да го избират. В момента, в който ние „ съборим ” нашите тец-ове, електричеството ще скочи и повече хора ще преминат на неекологични способи на отопление ”, предизвести Боян Рашев.

„ Мерки като по-високи налози, ориентирани към замърсителите, работят. Но би трябвало да се основават тласъци да се избират екологичните други възможности ”, съобщи климатичния специалист Борислав Сандов и уточни, че България заплаща милиарди за опазване на здравето и губи сред 8000 и 12000 души на година поради мръсния въздух.

Сандов счита, че зеленият билет е безусловно незадоволителна мярка против неприятния въздух в столицата, а желанието за криминализиране на изгарянето на боклуци в битовите печки опонира на желанието на Столична община да построи цех за изгаряне на боклуци, от чиито комини ще излизат нови прахови частици.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР