Университетският театър на Нов български университет представя спектакъл по пиесата

...
Университетският театър на Нов български университет представя спектакъл по пиесата
Коментари Харесай

Студентите на Ева Волицер представят 12 разгневени жени в НБУ

Университетският спектакъл на Нов български университет показва театър по пиесата на американския драматург Реджиналд Роуз " 12 ядосани мъже ". Режисьорът на представлението проф. Ева Волицeр слага постановката напълно в женски състав, през годините пиесата е играна единствено от мъже или в разбъркан състав. Текстът е написан като телевизионна пиеса през 1945 година и е разгласен за национално благосъстояние на Съединените американски щати.

Българският вид на спектакъла носи името " 12 ядосани дами ". Дванайсет девойки, въодушевени от своя наставник проф. доктор Ева Волицер, ще опишат история за полезности, подозрения, сложни решения и едно ликвидиране.

Участват студенти от майнер програмата на Нов български университет " Театър - актьорско изкуство ": Зарина Златарева, Тамара Ангеловска, Емма Ангелова, Василена Иванова, Поли Янева, Цветелина Ангелова, Ана Стоянова, Екатерина Чуклева, Анжела Чолакова, Соня Хоанг, Ивет Коста, Дема Чолакова и Виктор Стоянов.

Сценография и костюми - Яна Дворецка. Превод - Вера Кондова. Асистенти костюми са Милица Милнова, Ели Ненковска, Анита Рачева, Кристина Любенова, Едже Дервиш и Селин Миткова.



19-годишно момче е обещано под съд за убийството на татко си. " Няма късмет той... " - промърморва правосъдната защита, до момента в който дванайсетте правосъдни заседатели влизат в мрачната заседателна стая на журито. Изглежда, изходът от делото ще е явен и бърз, до момента в който един от заседателите не стартира да отваря очите на останалите за обстоятелствата.

" С това е забележителна демокрацията, че ни уведомяват по пощата да дойдем тук, на това място, и да решим, дали един човек е отговорен или не. Човек, който не познаваме ", споделя една от заседателките. И прибавя: " Нито ще спечелим, нито ще загубим от присъдата. Не би трябвало да го трансформираме в нещо персонално... " То обаче в действителност става персонално, а всеки правосъден заседател разкрива своя темперамент, до момента в който се преразглеждат още веднъж свидетелските показания, прави се възстановка на убийството и пред очите им се заражда опасност за ново ликвидиране.



Нервите са опънати, разногласията се разгорещяват, а правосъдните заседатели се трансформират в дванайсет ядосани хора. Окончателната присъда и достигането до нея, в изпълнени напрегнато подиуми, наелектризира публиката и я държи на ръба на столовете, с помощта на тази превъзходна, зряла трагична творба, която не слиза от международните подиуми и филми.



„ Тази акомодация е извънредно забавна. Доста комплицирано е като деяние, като решение и като реализация. Аз обичам да работя посредством артиста. Той носи посланията, концепцията, драматизма. Тази пиеса не търпи външни прояви и резултати. Постигаме това с младите актриси – психологическия детайл, драматизма и трагизма на съществуването. Важното е наличието – изрично, надълбоко и свястно в този театър. Актьорите, които претърпяват своите облици и надълбоко проникват в същността. Пиесата звучи извънредно модерно. Когато в една страна демократична всеки може да каже всичко, без да бъде глобен, това е основен детайл ", споделя пред БНР режисьорката проф. Ева Волицeр.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР