Университетски преподаватели и представители на строителни компании във Варна се

...
Университетски преподаватели и представители на строителни компании във Варна се
Коментари Харесай

Как професията строител да стане атрактивна за младите?

Университетски преподаватели и представители на строителни компании във Варна се пробват да привлекат интереса на младежите към специалността на строителя. През последните години в сектора регистрират дефицит на квалифицирани служащи, както и наклонност на застаряване на работната ръка. Според специалисти, това се дължи на обстоятелството, че строителството не е атрактивно за младежите.

Варна

За да има интерес към строителството, този труд би трябвало да стане прелъстителен, споделят хора от сектора. Професията е тежка. Строителите работят на открито и в мраз, и зной. Макар че през последните няколко години се следи прочут интерес към строителството, доста от младежите се отхвърлят сега, в който се сблъскат с компликациите.

Снежана Милева, ръководител на Регионалната гилдия на Камарата на инженерите капиталовото планиране: Единици остават, които да продължат с тежката задача да бъдат проектанти, инженер-проектанти, защото много е мъчно и много отговорно. Това е една от аргументите, идната е неоцененото възнаграждение.

През последните години бизнесът и доста образователни заведения работят взаимно за реабилитирането на строителната специалност. Целта е да се спре отрицателната наклонност и да не се позволява приключването на квалифицирани механически фрагменти на открито.

доцент Милена Кичекова, началник катедра “Строителство на здания и уреди ” - ВСУ “Черноризец Храбър ”: Приемаме нашата специалност като идея, да помогнем на младежите, било то на учениците да създадат осведомен избор.

Въпреки че строителството не е измежду най-атрактивните сфери за младежите, не са малко и тези, избрали да учат и да се осъществят в сектора.

Иван Драганов, студент I курс във ВСУ “Черноризец Храбър ” - Варна: От дребен одобрявам строителството и постоянно съм желал да се занимавам със строителство и избрах тази специалност.

Доротея Николаева, студентка I курс във ВСУ “Черноризец Храбър ” - Варна: Може би от пети клас съм решила, че ще стана проектант, даже приключих строителната гимназия.

Специалистите са безапелационни, с цел да се задържат младежите в сектора, би трябвало да се промени отношението към специалността на строителя и заплащането да стане по-атрактивно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР