Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) ще организира две

...
Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) ще организира две
Коментари Харесай

Важно! УНСС организира две допълнителни пробни матури за дванадесетокласниците в Сандански и Петрич

Университетът за национално и международно стопанство (УНСС) ще провежда две спомагателни пробни матури за учениците от дванадесети клас в Сандански и Петрич през април. Пробният изпит във формат Държавен зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература за Сандански ще бъде на 12 април в постройката на ЗПГ “Климент Тимирязев “, а за Петрич - на 13 април в ПГ “Пейо К. Яворов “, оповестяват от пресцентъра на УНСС.

Решението за оповестяване на спомагателни дати за осъществяване на пробни изпити е взето при среща на ректора на УНСС проф. д.-р Димитър Димитров с локалната администрация в края на предходната седмица. От висшето учебно заведение разясняват, че от 2023 година УНСС провежда пробни изпити във формат ДЗИ по български език и литература, които играят роля и на приемен изпит за университета.

Проф. Димитров дружно със заместник-ректора по образователната активност проф. доктор Матилда Александрова и Гергана Кирилова, шеф на дирекция “Кабинет на ректора “ се срещнаха с дванадесетокласниците на междинните учебни заведения ЗПГ “Климент Тимирязев “ и ПГ “Яне Сандански “ в гр. Сандански, като им показаха опциите и преимуществата за образование в УНСС.
Кметът на община Сандански Атанас Стоянов и ректорът на УНСС подписаха

меморандум за съдействие в Залата на съветника в града. На подписването участваха шефовете на междинните учебни заведения в общината, началникът на Регионално ръководство на образованието (РУО) на Министерство на образованието и науката (МОН) - Благоевград Ивайло Златанов, ръководителят на Комисията по обучение, просвета, просвета и изповедание в Общинския съвет Ивелин Терзийски; общински съветници и зам.-кметовете на община Сандански.

По време на подписването бяха набелязани съответни стъпки, в това число и пробни матури с квестори от УНСС, което да улесни учениците от общината.

Кметът на община Сандански показа, че с този меморандум ще се търсят благоприятни условия за институционално и трайно съдействие сред Община Сандански и УНСС за бъдещо партньорство.

По думите му това е метод посредством образованието да се продължи устойчивото развиване на Югозападния район. “Има едни университети, които в просветителната ни история са потвърдили, че са стожери на висшето обучение.

Такъв университет е УНСС. Радващото е, че една огромна част от присъстващите тук са ученици на този университет “, означи Атанас Стоянов.

“Трябва да работим сложно, тъй като задачата на нашето посещаване е освен кандидатстудентската акция, а завършващите да получат по-добро обучение и да се върнат тук на работа. С тях би трябвало да се работи още когато са в учебно заведение, а Общината и локалният бизнес да създадат по този начин, че след пети курс те да се върнат в общината.

За това ние желаеме да им помогнем в тяхното професионално насочване и да им посочим по какъв начин да аплайват и какви специалности са търсени от бизнеса в района “, сподели ректорът на УНСС.
Ректорът и неговият екип посетиха ПГ “Пейо К. Яворов “, като организираха обща среща с възпитаници от ПГ по стопанска система и туризъм “Проф. доктор Асен Златаров “ и ПГ по механо-електротехника “Юрий Гагарин “, както и междинните учебни заведения “Никола Вапцаров’’, “Антон Попов “ и “Св. Паисий “.

“Висшето обучение си заслужава напъните и моят съвет е, без значение към кое висше учебно заведение сте се насочили, да учите, тъй като на всички места се търсят образовани хора.

Това е и нашият блян като университет. Да даваме опция още от студентската пейка да ходите по стажове, да имате интензивност, тъй че още от първи курс да започнете да се упражнявате за това, което ви следва в живота “, сподели на средношколците проф. Димитров
Проф. Матилда Александрова, зам.-ректор по образователната активност, показа специалностите, които УНСС предлага, метода, по който се прави кандидатстването и най-новата форма на изпит - прелиминарен изпит във формат ДЗИ.

“Благодаря за вниманието, което отделяте на кандидат-студентите от общината “, сподели шефът на ПГ “Пейо К. Яворов “ Кристина Касабова. “Наши възпитаници всяка година вземат участие в надпреварите на Асоциацията на икономическите учебни заведения в България, които дават опция за банкет със документ. Ние ви изпращаме доста положителни кандидат-студенти “ акцентира тя. Кристина Касабова напомни, че бакалавър на годината за академичната 2022-ра/2023-та г.е ученичката Елена Таракова от ПГ по стопанска система и туризъм “Проф. доктор Асен Златаров “, която става и Студент на годината за цяла България в област “Стопански науки “.

Проф. Димитров написа посвещение в Златната книга на учебното заведение и предложения учениците от петричките гимназии в Дните на отворени порти в УНСС, прибавят от пресцентъра на висшето учебно заведение.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР